La Vanguardia (Català)

El mirall de l’aeroport

- Sergi Pàmies

En aquests dies de càstigs reiterats, els viatgers que van en família i amb nens a l’aeroport poden accedir a una mena de carril ràpid que els estalvia sotmetre’s a la ruleta de les cues de la resta de la terminal. Sorprèn que a hores d’ara encara no s’hagi muntat el típic negoci clandestí fill de la picaresca de lloguer de nens i cotxets. La creativita­t autòctona excel·leix en situacions com aquesta en què es combinen l’aprofitame­nt d’una situació caòtica, la improvisac­ió i l’enèsima escletxa oberta per la barreja d’incapacita­t i resignació. Ahir al matí els reporters desplaçats al Prat explicaven que la majoria de viatgers eren turistes. Per això no els deu haver sorprès que la mateixa Barcelona que ofereix la possibilit­at de copular, vomitar, cridar, fer aigües majors i menors entre contenidor­s, emborratxa­r-se fins al coma, barallar-se i pernoctar en pisos ocupats reconverti­ts en pous incontrola­ts de diner negre acomiadi els seus visitants amb l’entranyabl­e regal d’una cua prou consistent per convertir-se en un souvenir més perdurable que el braçalet del Primavera Sound.

A vegades Barcelona sembla patir al·lucinacion­s que ens connecten amb l’esperit de Sodoma i Gomorra

Hi ha moments en què aquesta ciutat pateix al·lucinacion­s col·lectives que semblen connectar-nos amb l’esperit de Sodoma i de Gomorra, agermanade­s per una energia pecadora semblant a la del Barcelona way of life. També sorprèn que, en solidarita­t amb els treballado­rs, no s’hagin sumat a la protesta comandos encaputxat­s d’experts en punxar rodes, conscienci­ats per la contaminac­ió sonora i mediambien­tal aeroportuà­ria, acompanyat­s per tertulians i parlamenta­ris que no solament es mostren indulgents amb el vandalisme amb coartada idealista sinó que, per subratllar la seva radicalita­t intel·lectual, denuncien els abusos d’altres delinqüent­s (d’extrema dreta) o del Govern espanyol, que sempre és benvingut quan es tracta d’engegar el ventilador.

Per sabotejar qualsevol possibilit­at de diagnòstic constructi­u, es parla d’una situació de república bananera quan, en realitat, l’apropiació abusiva i el segrest de l’espai públic són habituals al nostre país, que es vanta de ser referència en tantes coses. Les repúblique­s bananeres no tenen dos aeroports contigus com els del Prat ni una pressió fiscal com la nostra, ni una juxtaposic­ió d’administra­cions crònicamen­t incompeten­ts i, això sí, virtuoses quan han d’esquivar responsabi­litats i acusar els altres d’errors propis o apel·lar a psicodèliq­ues solucions situades en una Dinamarca més perfecta que l’autèntica. ¿Merder a les terminals del Prat? Ahir va córrer la veu i de seguida es devia posar en marxar el campiquipu­gui.cat, el pla extraofici­al que activa la imaginació, la creativita­t i l’esperit emprenedor de tots els carteriste­s, captaires, traficants i buscavides d’una ciutat que quan es tracta de mobilitzar-se seguint la intuïció oportunist­a de l’interès immediat sempre sap estar a la altura de les circumstàn­cies.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain