La Vanguardia (Català)

Som Europa

- Remei Margarit R. MARGARIT, psicòloga i escriptora

Els iberoameri­cans tenen una dita: “Déu els cria i el diable els amuntega”. Ja sabem per llarga experiènci­a que el Govern central del PP és un autèntic desastre, envoltat de la corrupció del seu partit, i d’un immobilism­e polític que no es guanya el sou que reben els seus membres, perquè fer política és pactar i pactar sense treva fins a arribar a acords que millorin la vida dels ciutadans. Dit això, també cal dir que el Govern de la Generalita­t es posa al mateix nivell de desastre. En altres paraules, s’han trobat dues tossudeses obsessives i sembla que aquest lligam morbós no hi ha qui el desfaci. I mentrestan­t, la ciutadania és manipulada amb eslògans patètics perquè uns a favor i d’altres en contra donin suport a aquesta baralla de pati d’escola. És vergonyós des de tots els punts de vista. Aquesta lletania de la independèn­cia de Catalunya ja fa massa temps que dura i que ens està costant temps i diners a tots plegats, i el més greu és que aquest discurs no té la majoria social, sinó que són uns quants dirigents que, per una ambició personal, van contra la majoria, i això no és pas democràcia. La prova més clara és el rosari de dimissions de dirigents de la Generalita­t que no hi volen participar. Des de fora, i amb l’opacitat i clandestin­itat en la qual s’estan prenent les decisions, cal dir que tot plegat es va assemblant més a una secta que a un govern democràtic.

I cal dir que som Europa, i que tal com està la Unió Europea amb el Brexit d’una banda, Polònia en una deriva cap a l’extrema dreta, i Hongria, ja no cal ni dir-ho, totes les energies dels estats membres haurien de dirigir-se cap a enfortir la democràcia a Europa, deixant-se de baralles internes. Europa és primer i si des dels governs central i de la Generalita­t no estan per aquesta feina com a prioritat és que són realment uns ineptes.

Els ciutadans de Catalunya i d’Espanya ja estem ben farts d’aquestes baralles narcisiste­s només per sortir a la foto. Si aquest simulacre de disputa territoria­l no s’arranja de manera immediata, tots els polítics que l’han organitzat d’una banda i de l’altra se n’han d’anar cap a casa a fer el que sí que sàpiguen fer bé, que alguna cosa deu ser. Primer és Europa: ens hi va la vida a 500 milions de persones.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain