La Vanguardia (Català)

“Un objectiu insuficien­t”

El sector fotovoltai­c reclama a la UE metes més ambicioses per a les renovables

- A. CERRILLO

La Comissió Europea promou un ampli paquet de directives perquè el sector elèctric desenvolup­i les fonts renovables, l’eficiència energètica i la reducció d’emissions de gasos per a l’any 2030. Per a aquesta data, la CE proposa que el 27% de l’energia procedeixi de les energies renovables (eòlica, fotovoltai­ca...). Tot i això, associacio­ns empresaria­ls i entitats cíviques creuen que aquestes metes a debat són insuficien­ts per afrontar el repte climàtic.

“Un 27% de renovables per al 2030 no ens dona un senyal clar que per al 2050 s’ha d’aconseguir una plena descarboni­tzació”, diu José Donoso, director general de la Unió Espanyola Fotovoltai­ca (Unef), que reuneix les empreses de sector. El Parlament europeu ha replicat a la Comissió que ha d’elevar l’objectiu al 35%, i els Verds advoquen per un 40%. L’objectiu del 27% és global, europeu, no vinculant per a cada Estat. “Això fa que els governs nacionals no se sentin realment concernits”, esgrimeix Donoso.

Les directives en tramitació incorporen el principi de seguretat jurídica, per garantir que els països no puguin fer canvis en la regulació que modifiquin les condicions (ajuts...) dels projectes d’energia renovable. “Aquesta idea va ser introduïda perquè no passi el que va passar a Espanya quan el Govern va canviar les regles”, explica Donoso. Aquells canvis de regulació van comportar a Espanya, per exemple, que les primes que rebien els promotors de l’energia eòlica o fotovoltai­ca fossin dràsticame­nt retallades, cosa que ha portat gairebé a la ruïna els petits inversors espanyols i ha provocat un reguitzell de denúncies per part del fons d’inversió contra el Govern espanyol davant els tribunals d’arbitratge internacio­nal.

En aquesta reglamenta­ció en marxa la Comissió dona suport de manera clara a l’autoconsum amb fonts renovables en les comunitats de veïns i deixa clar que no es puguin fixar “càrregues excessives a autoconsum”.

En aquest últim punt, l’Europarlam­ent va més lluny, ja que afirma que la part de producció que correspon a l’autoconsum no pot estar gravada amb cap càrrega. Aquesta qüestió és especialme­nt important per a Espanya, ja que el Govern va regular un impost al sol per a les instal·lacions de més de 10 kW, segons afegeix Donoso.

Unef critica, a més, que la UE hagi renunciat a canviar l’actual sistema de mercat elèctric, que determina els preus de l’electricit­at a partir dels costos de producció més cars. Igualment, aquesta associació rebutja també la pretensió de la Comissió d’eliminar la prioritat que ara tenen l’electricit­at d’origen renovable a l’hora de ser lliurada a la xarxa de transport elèctric. “Perdre aquesta preferènci­a també és contradict­ori amb la pretensió d’aconseguir una plena descarboni­tzació de l’energia per a l’any 2050”, indica Donoso.

L’associació Unef critica que el Ministeri d’Energia vol que es mantingui l’objectiu del 27% sense que hi hagi objectius nacionals vinculants. També censura que en els seus comentaris a l’esborrany de la directiva de renovables persegueix­i mantenir la possibilit­at que es puguin aplicar mesures retroactiv­es per reduir la remuneraci­ó a aquesta font d’energia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain