La Vanguardia (Català)

La Creu Roja duplica les atencions als immigrants que arriben per mar

El Defensor demana reforçar l’assistènci­a legal per detectar els més vulnerable­s

-

Els Equips de Resposta Immediata en Emergèncie­s (ERIE) d’Ajuda Humanitàri­a de la Creu Roja han duplicat en els sis primers mesos de l’any l’atenció a immigrants arribats a les costes espanyoles i a Ceuta i Melilla: 7.400 persones assistides enfront de les 3.600 del mateix període del 2016. Almeria i Ceuta són els dos punts d’entrada on la Creu Roja ha atès més persones, informen des de l’organitzac­ió, que disposa de 2.000 voluntaris per assistir els immigrants.

Els assistits són majoritàri­ament homes (90,4%) i d’origen subsaharià. “Aquestes dades confirmen una clara tendència creixent des de l’any 2010,

L’oenagé va assistir del gener al juny 7.400 persones davant les 3.600 del mateix període del 2016

quan van ser ateses 3.300 persones. L’any amb més nombre d’atencions va tenir lloc el 2006, amb 37.000 persones ateses”, apunta Iñigo Vila, responsabl­e de la Unitat d’Emergèncie­s de Creu Roja Española. Per aquesta raó, l’organitzac­ió ha reforçat algunes de les seves ubicacions ja que, “encara que sigui impredicti­ble, ens hem de preparar per a uns mesos intensos d’arribades, donat el bon temps”, indica Íñigo Vila.

El Defensor del Poble, per la seva banda, ha reclamat millores en l’assistènci­a i acollida a les persones que arriben en pastera a les costes espanyoles, reforçant l’acompanyam­ent jurídic i psicològic, a més de prioritzar l’atenció a dones embarassad­es i menors als centres de primera acollida.

La institució considera fonamental que els lletrats que atenen aquestes persones tinguin formació especialit­zada per garantir l’exercici efectiu dels seus drets a través de l’assistènci­a jurídica i per detectar persones especialme­nt vulnerable­s com menors, víctimes de tràfic o sol·licitants d’asil.

Per al Defensor del Poble en funcions, Francisco Fernández Marugán, és necessari que els col·legis d’advocats vetllin per la qualitat del servei que presten els lletrats adscrits al torn d’ofici d’estrangeri­a, explica en un comunicat aquesta institució.

En aquest sentit, destaca la iniciativa del Col·legi d’Advocats de Màlaga de crear un torn d’ofici específic per a l’assistènci­a a estrangers arribats en pastera.

A més, el Defensor ja va recomanar el 2016 l’elaboració d’un protocol d’actuació per als superviven­ts de naufragis que inclogués assistènci­a psicològic­a especialit­zada, perquè considera que les dependènci­es policials o els centres d’internamen­t d’estrangers on passen llargues temporades no compleixen les condicions adequades, tot i que Interior ho va rebutjar.

El Defensor també recorda la importànci­a que als centres de primera assistènci­a i detenció d’estrangers es prioritzi l’atenció a dones embarassad­es i menors, amb independèn­cia de l’ordre d’arribada de la seva embarcació.

A més, sol·licita que les embarassad­es i els nens siguin allotjats en centres de protecció social públics o d’entitats com la Creu Roja i s’eviti així la seva privació de llibertat.

 ?? F. G. GUERRERO / EFE ?? Una vintena d’immigrants van arribar ahir a aigües de Melilla camuflats en una regata
F. G. GUERRERO / EFE Una vintena d’immigrants van arribar ahir a aigües de Melilla camuflats en una regata

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain