La Vanguardia (Català)

L’incendi de Verín va causar pànic a l’autovia de les Rías Baixas

- ANXO LUGILDE Santiago de Compostel·la

El primer gran incendi d’aquest estiu a Galícia, el de Verín (Ourense), va sembrar el pànic a l’autovia de les Rías Baixas, l’A-52, i va fer recordar els terribles moments de la catàstrofe portuguesa de Pedrogão Grande. Es veu en un vídeo que el grup Amparanoia va gravar dijous quan s’adreçava a Bueu per participar en un festival. El cotxe circulava per l’autovia abans que fos tallada al trànsit, avançant la Guàrdia Civil, quan les flames que eren al voral van arribar a la calçada. “Hi va haver moments que això va ser com Portugal”, va declarar un testimoni directe a la Ràdio Galega.

Tot i això no es van registrar víctimes, ni la superfície cremada és comparable, ja que ahir a la tarda ascendia a 1.360 hectàrees, encara que entre totes aquestes hi havia algunes zones d’elevat valor ambiental, perquè són poblades per castanyers. Un altre cop es va observar que, tot i que les caracterís­tiques dels focs a Galícia i Portugal són similars, en la primera actua normalment un dispositiu de mitjans tècnics i humans molt més robust. Segons la Conselleri­a de Medi Rural en la lluita contra l’incendi de Verín van intervenir un total de 27 aeronaus, nou de les quals eren avions i divuit helicòpter­s. Aquest departamen­t va informar ahir a la tarda que havia aixecat el nivell d’alerta 2, perquè ja no hi havia perill per a les zones habitades. Tot i això, les flames van continuar ahir estenent-se d’aquesta comarca, pròxima a Zamora i a Portugal.

La consellera de Medi Rural, Ángeles Vázquez, va assegurar que el foc havia estat intenciona­t, per la qual cosa va apel·lar a incrementa­r la col·laboració ciutadana. El president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, va efectuar també una crida en el mateix sentit, advertint que, si bé fins ara el balanç és positiu, justament en aquests dies comença el moment de més dificultat, amb calor, baixa humitat, vent del nord-est i gran sequera acumulada.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain