La Vanguardia (Català)

Vine a casa (la presó) aquest estiu

L’Europol crea iròniques postals en què convida els fugitius més buscats a tornar per detenir-los

-

L’ humor pot ser una poderosa eina per aconseguir objectius. En aquest cas, l’Oficina Europea de Policia, l’Europol, ha tornat a demostrar el seu enginy per aconseguir interessar al públic per les seves recerques de delinqüent­s. Ho ha fet d’una manera creativa, mitjançant unes originals postals estiuenque­s de la policia de cada Estat europeu en què es demana als fugitius més buscats que tornin. El que pretén en realitat aquesta iniciativa és incrementa­r la col·laboració dels ciutadans en la localitzac­ió i detenció dels més perseguits per la justícia.

En la postal espanyola, el missatge per a Diego Moreno Jiménez, de 38 anys, acusat d’un delicte relacionat amb el tràfic de drogues, és: “Estimat Diego, les platges d’Espanya et troben a faltar. Sisplau, vine a visitar-nos, t’estarem esperant. Salutacion­s assolellad­es, la Policia”.

Aquesta postal, juntament amb les de la resta dels països europeus, està disponible al web www.eumostwant­ed.eu. En la seva campanya d’estiu, els cossos de policia de cada país de la Unió Europea organitzen a través de l’Europol alguna crida a la col·laboració per detenir els fugitius més buscats. La d’aquest any es diu Volem que tornis aquest estiu! i se centra en les destinacio­ns turístique­s més conegudes o habituals de cada país on, segons l’organitzac­ió, se solen amagar acusats en fuga perquè estan entre un gran nombre de persones dificulta que la policia pugui localitzar­los.

A les targetes d’aquest any hi ha destinacio­ns exòtiques. La de Romania, per exemple, comenta:

“Estimat Gheorghe, el Comte Dràcula celebrarà la seva festa anual de vampirs i tu hi estàs convidat. Vine a última hora de la nit. T’estarem esperant”.

D’altres, com la de la policia de Lituània, dibuixen uns perfils de jugadors de bàsquet, l’esport nacional, i recorden al seu fugitiu –un acusat d’assassinat–: “La presó s’està perdent un nou membre. Torna perquè puguem fer números”.

L’humor és només una excusa per atreure la col·laboració ciutadana. Ja seriosamen­t, el web dels més buscats demana informació. “Les seves adreces exactes les desconeixe­m. Ens podeu ajudar a trobar-los?”, reclama l’Europol. El seu missatge acaba amb l’advertènci­a que aquests fugitius potser han triat “la mateixa destinació de vacances que vostè”.

Per l’oficina europea de policia la informació que aportin els ciutadans és vital per atrapar alguns dels fugitius més buscats d’Europa, perseguits per haver comès presumptam­ent “crims greus” en 21 països de la UE.

En la majoria dels casos, com que les autoritats locals de cada país no han aconseguit trobar-los, se sospita que es podrien amagar en altres estats.

L’Europol va explicar que treballa juntament amb la Xarxa Europea d’Equips de Recerca Activa de Sospitosos (Enfast) en aquesta campanya per “assegurar-se que aquests fugitius no evadeixen la justícia”.

Fins ara han estat arrestats 36 criminals fugits gràcies a la campanya de l’Enfast i l’Europol Els més buscats, que va començar a la primeria del 2016 i té més de 2,5 milions de visitants únics a la seva pàgina web.

La detenció d’almenys onze fugitius va ser fruit de la col·laboració ciutadana, mentre que quatre més es van lliurar veient que apareixien a la llista.

L’Europol va publicar per a la seva campanya de Nadal del 2016 un calendari d’advent en què destacava cada dia un fugitiu.

L’objectiu és que el públic vegi el web dels més buscats, perquè cada targeta porta les seves fotos i dades

 ??  ?? Les postals de l’Europol, que en realitat pretenen atreure l’atenció del públic, llancen missatges en general irònics als fugitius més buscats de cada país. En la del Regne Unit la policia diu que ha intentat establir comunicaci­ó amb el fugit perquè...
Les postals de l’Europol, que en realitat pretenen atreure l’atenció del públic, llancen missatges en general irònics als fugitius més buscats de cada país. En la del Regne Unit la policia diu que ha intentat establir comunicaci­ó amb el fugit perquè...
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain