La Vanguardia (Català)

Les cues es noten especialme­nt en una desorganit­zada terminal 2

-

dors”, que cobren menys de 1.000 euros mensuals. “Coneixen les nostres queixes des de fa dies, no poden respondre-hi amb propostes tan vagues”, afegeixen els treballado­rs.

Al mateix temps que empresa i comitè de vaga negociaven, l’aeroport vivia un dia intens de cues des de les 4.20 del matí, quan van aparèixer els primers passatgers previsors que volaven unes quantes hores més tard. L’efecte acumulació fruit de la previsió dels viatgers va tocar sostre a mig matí. Encara que en van ser pocs, hi va haver moments en què la situació es va descontrol­ar. A dos quarts de dotze es van arribar a registrar a la terminal dos temps d’espera de gairebé dues hores, coincidint amb el segon de les quatre aturades d’una hora fetes pels treballado­rs d’Eulen, l’empresa concession­ària del servei, que reclamen més personal i millors condicions laborals.

Una interminab­le fila s’estenia al llarg de la vella terminal sense cap cinta que ordenés i regulés la cua, a diferència del que passava a la flamant terminal 1, on es van organitzar tan bé els fluxos de passatgers que feia la sensació que hi havia molta menys gent de la que realment serpenteja­va les cintes reguladore­s. Ahir s’oferien 94.176 seients en avions des del Prat. El descontrol a la terminal 2, en canvi, facilitava que els més espavilats miressin de colarse amb bastanta dissimulac­ió i molt de morro. Tanta calma regnava a les cues que quan els altres passatgers els veien no els increpaven.

La situació a la tarda va ser molt més relaxada. De fet hi va haver moments en què les cintes reguladore­s de les cues eren més buides que plenes. El temps de pas del control de seguretat es va arribar a situar per sota dels deu minuts, l’estàndard de qualitat fixat que s’hauria de complir a tota hora segons el contracte públic d’adjudicaci­ó del servei a Eulen.

En temps de sobreinfor­mació, en els quals es pot saber on és un avió a tota hora a través d’una aplicació del mòbil, pràcticame­nt tots els passatgers estaven informats de la situació. Les aerolínies havien enviat missatges que informaven de la vaga i que els recomanave­n que anessin a l’aeroport amb més antelació de l’habitual. I els passatgers en van fer cas; amb prou feines alguns turistes que van voler aprofitar al màxim les vacances a la capital catalana en van ser els més afectats.

La segona tanda d’aturades, a les 11.30 del matí, va ser el punt crític; a la tarda les esperes es van suavitzar

Els que aconseguie­n superar l’escull inesperat, sortien corrent cap a les portes d’embarcamen­t amb l’esperança que el seu vol fos un dels molts que s’havien endarrerit per poder esperar tants passatgers com fos possible. Les companyies aèries van posar de la seva part i, a més d’endarrerir vols –amb la consegüent despesa econòmica per a l’empresa–, recol·locaven de manera gratuïta els viatgers que no arribaven a temps.

Superat el dia d’ahir, el focus d’atenció es posa en demà, quan es tornaran a repetir les aturades de 60 minuts en les mateixes franges que ahir: de 5.30 a 6.30, de 10.30 a 11.30, de 16.30 a 17.30 i de 18.30 a 19.30 hores. Les mateixes aturades parcials es repetiran el dilluns 7, el divendres 11 i el diumenge 13. Si no es troba cap solució, a partir del dilluns 14 començarà la vaga indefinida durant les 24 hores del dia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain