La Vanguardia (Català)

Protesta per una platja contaminad­a

Els veïns se senten enganyats per la pèrdua de la platja de la Mora, a Badalona, que algunes immobiliàr­ies anuncien encara com a exclusiva

- FEDE CEDÓ

La descontami­nació de la costa no es pot executar fins que es traslladi el col·lector acabat de reparar

“Vistes espectacul­ars al mar i accés a una platja exclusiva”. És el que diu el reclam de l’empresa immobiliàr­ia que intenta vendre els pisos acabats de construir al barri marítim de la Mora, a Badalona. Allà, a primera línia de mar, l’única platja que els queda és la de la Vela, però tampoc no poden disposar-ne perquè té un elevat grau de contaminac­ió per metalls pesants, reminiscèn­cia de les empreses químiques que antigament van ocupar la zona. A la platja de la Vela, malgrat la tanca i els rètols que adverteixe­n que és prohibit banyar-s’hi, diàriament hi fan cap centenars de banyistes, ignorants del perill que suposa que la pell entri en contacte amb metal·loides com l’arsènic. Una situació que també impedeix que s’hi puguin instal·lar dutxes, bancs i qualsevol tipus de mobiliari urbà.

Els residents de la Mora estan indignats per haver perdut l’única platja accessible que els quedava per l’“incomplime­nt de l’Ajuntament, que ens va prometre tenir-la abans de l’estiu”, recorda Eloy Campo, de l’associació de veïns. El trencament, el gener passat com a conseqüènc­ia dels intensos temporals del mes de gener, del gran col·lector d’aigües fecals que transcorre en paral·lel al litoral, va obligar a construir una gran escullera per protegir la gran canonada, cosa que ha provocat la pràctica desaparici­ó de la platja de la Mora.

“No hem pogut complir el compromís”, reconeix Àlex Mañas, regidor de Badalona Sostenible, perquè l’Ajuntament encara no té l’aportació de l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB), l’Agència Catalana de l’Aigua i el Departamen­t de Territori i Sostenibil­itat de la Generalita­t per fer accessible la poca platja que quedarà a la Mora.

Quant a la contaminac­ió de l’últim tram del litoral sud badaloní, el regidor manifesta que el procés de regeneraci­ó l’assumirà l’empresa concession­ària del port, Marina Badalona SA, tot i que per això fa falta que les administra­cions acordin el trasllat del col·lector. Una actuació que ha d’anar precedida d’un pla urbanístic, encara sense redactar, i que com a mínim trigarà encara dos anysa aprovar-se, cosa que allargarà el projecte uns vuit anys.

Els veïns se senten enganyats i assenyalen el perill que suposa mantenir en aquest estat una platja ubicada a “la sortida natural al barri de Sant Roc”. Malgrat això, se sorprenen que “els pisos es continuen venent” a persones alienes a la pol·lució de la zona. A la vora de la Vela també s’hi ubica un embornal d’aigües residuals que emet una forta pestilènci­a perquè aboca el contingut al mar a través de dos petits espigons.

“Que ens posin platges dures com al Fòrum”, reclamen els residents, conscients que el projecte de descontami­nació va per llarg, perquè l’actual col·lector encara té una vida útil de 15 anys en la seva actual ubicació. Per pal·liar la falta de platges, que els veïns atribueixe­n a la desaparici­ó dels antics espigons de les Tres Xemeneies –actuaven com a dics de protecció de les platges– reclamen un estudi sobre les dinàmiques del litoral. “Ja vam advertir, abans de retirar la infraestru­ctura que calia garantir la consolidac­ió de les platges”, lamenten.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Banyistes a la platja de la Vela de Badalona, altament contaminad­a
LLIBERT TEIXIDÓ Banyistes a la platja de la Vela de Badalona, altament contaminad­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain