La Vanguardia (Català)

Barcelona, de ciutat olímpica a ciutat global

- Gonzalo Rodés President de Barcelona Global

Els ciutadans de Barcelona celebrem aquests dies el 25è aniversari dels Jocs Olímpics del 1992. Cada un dels que vam viure aquell esdevenime­nt atresorem algun record inesborrab­le, però el que converteix els Jocs Olímpics en un esdevenime­nt realment històric és que van representa­r l’entrada de Barcelona en la Modernitat. Sense ells, Barcelona no tindria avui la rellevànci­a que té en cap dels àmbits en què destaca internacio­nalment. Quan Barcelona va aspirar a convertir-se en ciutat olímpica, era un ciutat de províncies, d’esquena al mar, sense gairebé infraestru­ctures, amb bona part dels seus barris degradats, sense una oferta cultural atractiva i sense capacitat de competir en l’àmbit científic amb altres ciutats del nostre entorn. La nostra aspiració, per aquella època, era poder comparar-nos amb Marsella, amb Manchester o amb Gènova. Milà ens semblava inabastabl­e i ciutats com Boston o Amsterdam, simplement, ens semblava que jugaven en una altra lliga.

Va ser la tenacitat d’un grup molt reduït de barcelonin­s, que aspiraven a un futur millor per a la seva comunitat; que van creure en el potencial de la ciutat; que van tenir la visió i l’audàcia d’atreure a Barcelona els Jocs Olímpics per convertir-los en l’element transforma­dor més gran que ha tingut la ciutat en la seva història, fet que ha permès que, 25 anys després, Barcelona sigui una “ciutat global” que competeix amb naturalita­t amb ciutats com San Francisco, Berlín o la mateixa Amsterdam. El deute que els ciutadans de Barcelona tenim amb aquell grup reduït de persones, entre les quals no puc deixar de citar Joan Antoni Samaranch, Pasqual Maragall o Josep Miquel Abad, per no esmentar-ne d’altres que em són especialme­nt pròximes, és permanent. Ells van ser els que van aconseguir que, en només sis anys, la ciutat es transformé­s i que fos percebuda pel món sencer com una ciutat moderna.

A partir d’aquella data hi va haver tota una generació de ciutadans que, aprofitant aquell impuls i aquella oportunita­t, han desenvolup­at en aquests 25 anys iniciative­s extraordin­àries que han col·locat la ciutat com a líder en molts àmbits. Citemne només dos. En turisme, Barcelona és la quarta ciutat més visitada d’Europa, després de Londres, París i Roma, i aquesta indústria és la més dinàmica de la ciutat i la que més creixement aporta a la nostra economia. Sembla una broma que, davant d’un èxit així, hi hagi qui s’atreveixi a discutir les bondats del turisme, per més que, efectivame­nt, calgui continuar treballant per gestionar millor aquest èxit. En el terreny de la investigac­ió científica Barcelona disposa avui de 31 centres d’investigac­ió biomèdica, en alguns dels quals es practica ciència de frontera, la més avançada del planeta. Gràcies a ells i a les seves extraordin­àries infraestru­ctures Barcelona és avui una ferma candidata a acollir l’Agència Europea del Medicament, una de les més importants de la Unió Europea.

La ciutat està a punt per competir globalment. Si seguim l’exemple dels que ens van precedir, seria una irresponsa­bilitat per part nostra i, sobretot, una falta de respecte envers ells, desaprofit­ar aquesta oportunita­t i conformar-nos a ser una agradable ciutat mediterràn­ia amb l’única aspiració de gaudir de la seva qualitat de vida. Ara és el moment en què nosaltres, com a ciutadans, conjuntame­nt amb una administra­ció alineada i compromesa, hem de posar el focus en el fet de consolidar-nos com a ciutat global i aconseguir per a les següents generacion­s que Barcelona sigui una de les ciutats més atractives del món per projectar-se personalme­nt i profession­alment.

No ens conformem a ser només una ciutat que aspiri a gaudir de la seva qualitat de vida

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain