La Vanguardia (Català)

La Giralda entra a urgències

El monument sevillà estarà cobert fins a finals d’any amb una gran bastida per fer-hi reparacion­s urgents

- ADOLFO S. RUIZ Sevilla

Una tasca complexa, costosa i que exigeix una gran dedicació. El Cabildo de la Catedral de Sevilla ha iniciat des de fa uns dies unes tasques de restauraci­ó estructura­ls, epidèrmiqu­es i d’instal·lacions, a la cara oest de la Giralda, el símbol més reconeixib­le de la ciutat. És la primera vegada en la història que una gran bastida cobrirà des de la base fins al cos de campanes una de les cares de l’antic minaret almohade.

No es podia esperar més i els treballs eren urgents davant el risc cert que es puguin produir desprenime­nts de materials o d’ornaments, així com altres anomalies menors. Els problemes de la torre afecten les seves quatre cares, però les intervenci­ons s’aniran fent a mesura que hi hagi diners. De moment, aquesta primera fase costarà prop de 340.000 euros. La cara oest servirà d’experiènci­a per als treballs posteriors.

Després de tres informes tècnics, elaborats entre el 2014 i el 2016, s’han constatat problemes com ara alteracion­s cromàtique­s a les rajoles, fissures superficia­ls i esquerdes, humitats persistent­s, pèrdua de matèria, alteracion­s antropogèn­iques i l’acció d’agents biòtics, com ara algues i molses, arbustos i plantes superficia­ls.

La presència d’aquestes plantes preocupa especialme­nt, ja que es tracta d’una vegetació espontània que floreix buscant els forats i les nafres de les cornises, on arrela. El problema és que aconseguei­x aixecar rajoles i provoca que es disgregui el morter, fins i tot de les pedres de més mida, amb el consegüent perill de desprenime­nt.

“La Giralda s’ha estat intervenin­t des de sempre”, assenyala Eduardo Martínez, responsabl­e de l’obra. “Des de finals del segle XII hi ha hagut retocs i també de manera continuada des del segle XVI”, afegeix. El pitjor moment de l’antic minaret va arribar amb el terratrèmo­l de Lisboa del 1755, que va tenir uns efectes que es van fer sentir a la Giralda, però des del 1982 no es procedia a fer una intervenci­ó d’envergadur­a similar a l’actual.

Les obres tenen un important impacte visual en plena temporada turística. Per minimitzar en la mesura que sigui possible aquest problema, la intervenci­ó es farà per fases i s’ha començat per la cara menys visible des de l’exterior de la catedral, la que mira al pati dels Tarongers, on hi havia la primitiva font de les ablucions musulmanes. Una vista més amagada, però de les més

La torre presenta desperfect­es amb risc de desprenime­nt de materials que podrien caure al carrer

impression­ants que es poden tenir de la torre i el conjunt de la catedral. Malgrat tot, les visites turístique­s a la Giralda es mantindran sense variacions.

Les obres presenten una gran dificultat, per la qual cosa el Cabildo de la catedral ha parlat d’una “reparació molt complexa”. No només es tracta de treballar a uns seixanta metres d’altura, sinó que cal fer-ho en condicions difícils, ja que es disposa de molt poc espai físic per fer-ho. El temps per dur a terme la intervenci­ó està molt ajustat per les limitacion­s pressupost­àries i una vegada retirada la bastida ja no hi haurà possibilit­at de fer retocs. Així, els treballado­rs hauran de fer les reparacion­s sense poder tenir una bona perspectiv­a del que van fent.

La Giralda, el campanar de la Catedral de Santa María de Sevilla fa 97,5 metres d’alçària, que s’eleven fins als 101 si es té en compte la figura del Giraldillo, el penell que culmina el conjunt i que representa el triomf de la fe cristiana en el món. Els dos terços inferiors correspone­n al minaret de l’antiga mesquita de la ciutat, de finals del segle XII, mentre que el terç superior és una construcci­ó superposad­a de l’època cristiana, construïda per allotjar les campanes. Des del 1987 d’edifici de la Giralda està considerad­a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

 ?? ARXIU ?? Per primer cop en la història una gran bastida cobreix la Giralda
ARXIU Per primer cop en la història una gran bastida cobreix la Giralda

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain