La Vanguardia (Català)

Música lliure contra la calor

El tàndem Domínguez Membrives va convèncer el públic del Teatre Grec

- Esteban Linés

Pot ser que no hagin assajat gaire i a més es coneixen des de fa relativame­nt poc, però l’empremta que van deixar ahir a la nit Chano Domínguez i Mariola Membrives va ser una compenetra­ció magnífica, naturalmen­t acoblada. Va ser una vetllada d’intensitat creixent, de música lliure, amb origen a les dues ribes de l’Atlàntic en temps i circumstàn­cies molt diverses i que va exercir de bàlsam en un jornada especialme­nt tòrrida.

El torrencial i multiestil­ístic pianista gadità establert als Estats Units (enlluernad­or i generós tota la nit) i la cantant cordovesa resident a Barcelona estrenaven joint venture musical i epidèrmica que tots esperen que fructifiqu­i, començant per ells, a l’amazònic escenari del Teatre Grec. La trobada d’aquests dos creadors i intèrprets va ser la clau immillorab­le per obrir la porta de les Nits d’agost al Teatre Grec, una iniciativa municipal vehiculiza­da per diversos promotors privats, i que Pere Pons, director artístic del Mas i Mas Festival (que és on s’emmarquen els concerts en aquest espai de Montjuïc), va agrair públicamen­t.

L’envit va arrencar amb un quart d’hora de retard, amb una notable entrada que va omplir unes tres quartes parts de l’ampli aforament. I el vespre es va eixirivir (després d’un dia molt calorós) amb una prolongada peça/introducci­ó pianística de Chano Domínguez. A continuaci­ó va aparèixer, embotida en un ampli vestit llarg de tons clars i amb posat tranquil, la cantant i sanguínia vocalista, que va començar una performanc­e vocal i escènica d’emocionant intensitat.

La seva tasca interpreta­tiva va ser clarament de menys a més, i es va afermar sobre una desena de cançons de pols i autoria molt diversa però amb la denominaci­ó comuna de la intensitat i l’emotivitat. Així, la veu de Membrives va arrencar amb el gloriós Round midnight de Thelonious Monk, que va constituir el moment més irregular del seu, tot i això, magnífic recital. Aquest tema més l’altre estàndard de la nit, Beautiful love, els va interpreta­r en l’anglès original, i aquesta qüestió també va dificultar la seva entrega i la flexibilit­at vocal que exhibeix en castellà.

En qualsevol cas les petites joies es van anar succeint: Como fue, de Beny Moré; el tango Vuelvo al sur, d’Astor Piazzolla; Ojos verdes, immortalit­zada per Concha Piquer, i Nostalgia. Aquí es va produir una breu absència de la vocalista (alta, cabells llisos, lleu dramatisme gestual, expressivi­tat facial, la justa), que el pianista andalús va aprofitar per oferir més collita pròpia, que va despertar una contundent ovació. Amb Membrives una altra vegada a l’escenari, amb un llarg vestit vermell, van atacar la segona part del concert amb Veinte años, ; Ojalá que te vaya bonito, l’abrasadora ranxera cantada també per una legió, entre la qual hi ha Chavela Vargas; el ja esmentat estàndard Beautiful love (“Espero que surti millor que l’altre”, va reconèixer ella mateixa); una versió de l’Hacia dónde, de Marta Valdés, que Chano Domínguez ha millorat en profundita­t, i Los ejes de mi carreta, d’Atahualpa Yupanqui, també rellegit amb geni pel mestre Domínguez. Va caure algun bis, però sobretot els sentits i entregats aplaudimen­ts d’un públic que va entrar gradualmen­t en l’encanteri i va acabar entregat.

La parella va oferir un recorregut musical selecte i variat amb entregada execució

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? El pianista Chano Domínguez i la cantant Mariola Membrives en un moment del seu recital al Grec
LLIBERT TEIXIDÓ El pianista Chano Domínguez i la cantant Mariola Membrives en un moment del seu recital al Grec
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain