La Vanguardia (Català)

Ha nascut un enemic

El Barça critica les formes del PSG i alerta de la indefensió dels clubs de la Lliga

- RAMÓN ÁLVAREZ Barcelona

No tenia el Barça un enemic fora de la Lliga. La tírria que va poder despertar al seu dia el Chelsea de Mourinho, la coïssor de la derrota de la final d’Atenes del 1994 contra el Milan o el polèmic retorn d’Ibrahimovi­c al Camp Nou amb la samarreta rossonera no tindran res a veure amb la rivalitat que acaba de néixer entre el club i l’afició blaugrana amb el PSG, un club amb el qual fins ara només hi havia hagut friccions puntuals entre sectors de les dues aficions.

La fuga de Neymar al conjunt parisenc ho canvia tot. Tant per com s’ha produït com per l’humor que ha fet servir el club francès a través de les xarxes socials per fer burleta de l’afició blaugrana. El “se firma” –en castellà– amb el qual el PSG va anunciar el fitxatge a través del seu principal compte de Twitter, en la seva versió en francès, burlant-se del “se queda” de Piqué, no semblava precisamen­t dirigit a la seva afició i serà difícil d’oblidar entre el barcelonis­me.

El portaveu de la junta blaugrana, Josep Vives, no va dubtar ahir a transmetre el malestar del club pels esdevenime­nts de les últimes hores en les primeres reaccions de l’entitat després del seu breu comunicat de dijous. El Barça està descontent tant per les formes –les del jugador i les del club francès– com pel rerefons de la fugida de Neymar, ja que obre un nou front per a tots els clubs de la Lliga, obligats a establir unes clàusules de rescissió que poden acabar sent paper mullat per elevades que se semblin davant rivals d’altres competicio­ns que tenen totalment blindats els seus jugadors. La comparació entre la sortida de Neymar i la impossibil­itat del Barça de negociar per Verratti amb el mateix PSG n’és la mostra més clara.

“Estem disgustats tant per la decisió de Neymar com per les formes que l’han envoltada –va assegurar Vives–. Sobre els tuits i els missatges del PSG... tampoc no són cap novetat. Cadascú té el seu estil i aquest, sens dubte, no és el nostre”. “Després d’això ens toca reflexiona­r –va prosseguir el portaveu–. Ens movem cap a un mercat global i moviments com aquest poden causar un indefensió entre els clubs de la Lliga. I no és només això: es pot crear una bombolla enorme que els clubs històrics d’Europa estem obligats a tractar d’evitar. El model del futbol ha de ser sostenible i viure dels recursos que per si mateix sigui capaç de generar”.

Com ja apuntava el comunicat blaugrana, Vives va insistir que el Barça posarà en coneixemen­t de la UEFA tots els detalls de l’operació perquè determini si el PSG vulnera els criteris de fair play financer que estableix l’organisme rector del futbol europeu i, per tant, totes les federacion­s associades. La premsa francesa, però, ja ha apuntat aquests dies que a una comptabili­tat impecable, avalada per les autoritats del país, el PSG hi afegirà una senzilla fórmula per complir –per no dir escapolir-se de– la normativa: el club parisenc distribuir­à al llarg de les cinc temporades firmades pel brasiler l’import global de l’operació. És a dir, a la fitxa de 30 milions d’euros nets més impostos Neymar sumarà per trams la prima de fitxatge i els 222 euros de la clàusula de rescissió. Això obligarà que el PSG generi en cadascuna d’aquestes temporades 75 nous milions d’ingressos que bé poden provenir de l’Oficina de Turisme de Qatar, el principal patrocinad­or del club i que la passada temporada ja va deixar a les seves arques 175 milions d’euros, o de qualsevol altre inesperat patrocinad­or qatarià. Ningú no en té cap dubte que apareixerà.

La primera reacció del Barça a la fuga de Neymar va arribar també acompanyad­a de la ferma decisió del club de no abonar els 26 milions de fitxa de renovació que dilluns encara exigia el brasiler a les oficines del club. Vives va explicar que la clàusula tenia tres condicions i el jugador no n’ha complert ni una: ni podia estar negociant la seva sortida, havia de manifestar la seva absoluta voluntat de continuar i la quantitat s’abonaria l’1 de setembre, amb el mercat de fitxatges ja tancat. El portaveu de la junta blaugrana va assegurar que el club ja havia recuperat el taló que havia dipositat aquesta mateixa setmana a un notari.

El Barcelona demana un debat sobre les clàusules de rescissió, que a Europa no existeixen El club blaugrana anuncia que no pagarà la prima de renovació que dilluns encara exigia el brasiler

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain