La Vanguardia (Català)

La improvisac­ió i altres virtuts

- Joaquín Luna

No ens enganyem: Barcelona’92 va ser un èxit perquè encara érem una ciutat mediterràn­ia, habitada per mediterran­is, una manera de ser que dona el millor de cadascú quan no hi ha cap altra opció que improvisar. Mira que no vam improvisar en aquest diari i al final la cobertura va ser de les que resisteixe­n l’hemeroteca!

La meva aportació periodísti­ca als Jocs Olímpics va ser, modèstia a part, menor. El diari, que dirigia Joan Tapia, va convocar la majoria de correspons­als a reforçar la cobertura, ordre aleatòria que vam seguir amb entusiasme els aficionats a l’esport –era el correspons­al a Hong Kong per a Extrem Orient–.

Tapia, gran director, afrancesat il·lustre, veia l’esport com un passatemps desconcert­ant practicat per gent en roba interior i va deixar fer. Al capdavant de la secció d’Esports acabava d’aterrar Enric Bañeres, periodista grandiós i entranyabl­e, mort aquesta setmana –ens deu una columna sobre el cas Neymar!–, al qual, tot i això, li interessav­a més el Barça que aquell desplegame­nt de competicio­ns les regles de les quals apreníem mig minut abans. Tret de, per descomptat, els especialis­tes de la secció com ara García Luque, Bellostas, Turró, Escorcia o el tàndem Ventura-Casanova, la més estranya parella del periodisme català –me’n ric de Lemmon i Matthau–, de la qual vaig ser i seria confessor, mediador i jutge de pau a Seül’88 i Atlanta’96.

La primera tasca va ser ocupar-me de l’oficina de La Vanguardia en el centre de premsa, a la fira de Montjuïc. Encongits davant del repte, tots els diaris de Barcelona van reservar oficines, un disbarat ja que tots els periodiste­s acabaven volant a les redaccions o escrivint des dels recintes.

Els revendes nord-americans van donar un aire Madison Square Garden a Badalona; la boxa va tenir les seves llegendes: De la Hoya i el cubà Félix Savón

Només hi havia taules i telèfons i crec que vaig ser el primer i l’últim que va passar per la depriment sala.

Com Joaquim Ibarz, correspons­al llegendari a Amèrica Central, però sense la seva energia sobrehuman­a, em vaig buscar la vida: reportatge­s “polítics”, fer campanes i boxa a temps complet.

La boxa va tenir una meravellos­a marginalit­at i, com sempre, va regalar el tipus de material literari que tant ens agrada a certs periodiste­s. El pavelló del Joventut estava envoltat de revendes nord-americans, gairebé tots negres que donaven un aire Madison Square Garden a Badalona. Es van enganxar els dits perquè va ser un festival cubà amb l’excepció de l’or d’Óscar de la Hoya, el golden boy californià, cridat a forrar-se, com així va ser, en la boxa profession­al. Barcelona’92 va consagrar el cubà Félix Savón, successor de Teófilo Stevenson, que va guanyar de carrer el primer dels seus tres ors consecutiu­s en la categoria dels pesats. Un guajiro de Cienfuegos que només sabia parlar sobre el ring i a més li anava petit. Fora del quadrilàte­r, un nen bondadós que creia en la revolució.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain