La Vanguardia (Català)

La indústria alemanya de l’automòbil llança una ofensiva per salvar el dièsel

Volkswagen actualitza­rà el software i oferirà primes per canviar vehicles

- PIERGIORGI­O M. SANDRI

Un estiu de fa 104 anys, en circumstàn­cies mai aclarides, Rudolf Diesel va desaparèix­er al canal de la Mànega durant una travessia. Entre les diverses hipòtesis, també es va parlar del suïcidi. L’alemany temia que el seu invent, el motor de combustió intern, no seria mai un èxit. Es va equivocar. Perquè gairebé un segle després, prop de la meitat dels vehicles que es venen a Europa adopten aquest sistema de propulsió. Tot i això, el dièsel ara ha arribat a un punt d’inflexió, potser definitiu.

L’escàndol de les emissions pel trucatge dels motors, que va esclatar fa dos anys, ha ferit aquesta tecnologia per les emissions nocives a l’atmosfera. Aquesta setmana la indústria de l’automòbil alemanya es va reunir amb el Govern per provar de salvar el dièsel o, si més no, endarrerir-ne el declivi.

Segons l’Associació Alemanya de la Indústria de l’Automoció, prohibir els motors de combustió interna a partir del 2030 posaria en perill uns 600.000 llocs de treball a Alemanya, el 10% de la força laboral de tot el país i una cinquena part del total de les exportacio­ns. D’aquí que els fabricants s’han posat...les piles. Van acordar amb les autoritats mesures per millorar la qualitat de l’aire a les ciutats i reduir les emissions d’òxids de nitrogen entre un 25% i un 30%. Amb aquest fi, les empreses automobilí­stiques pagaran 250 milions d’euros a un fons i el Govern de Berlín 250 milions més: un autèntic pacte d’Estat amb els agents i reguladors del sector.

Les companyies també es van comprometr­e en aquesta ocasió a actualitza­r el software de 5,3 milions de vehicles a Alemanya per minimitzar l’impacte ambiental dels motors més contaminan­ts. “El que volem és millorar el dièsel en lloc de prohibir-lo. Mentre els cotxes elèctrics encara tinguin una quota de mercat petit, optimitzar aquesta tecnologia és la millor manera d’assolir els objectius del clima”, va dir Dieter Zetsche, conseller delegat de Daimler.

En concret, ahir Volkswagen va comunicar que actualitza­rà el software dels motors dièsel amb les normes Euro 5 i Euro 6 a tot Europa i en totes les marques del consorci. També oferirà una prima per canviar un vehicle dièsel antic per un de nou, que encara no ha quantifica­t. Per cert, va fer aquest anunci el dia que el seu exexecutiu Oliver Schmidt es va declarar culpable davant un tribunal de districte de Detroit (EUA) pel trucatge dels motors que afecta el fabricant amb seu a Wolsfburg, després d’admetre que va conspirar per enganyar els reguladors dels EUA i violar la legislació d’aire net: li poden caure set anys de presó.

Pel que fa a BMW, que ven un de cada tres vehicles amb motors dièsel, va informar que oferirà fins a 2.000 euros de descompte als clients que li portin un vell dièsel per comprar-se un cotxe híbrid, elèctric o amb un motor d’última generació. N’hi haurà prou?

“El que no fa aquest acord és tornar la confiança en els motors dièsel”, va advertir Arndt Ellinghors­t, analista d’Evercore ISI. “En aquest joc només hi ha perdedors –va denunciar el professor de la Universita­t de Duisburg Ferdinand Dudenhoeff­er–. Però la pèrdua de credibilit­at més gran és la dels polítics, que haurien pogut fer més per respondre a la crisi”.

El proper 24 de setembre hi ha eleccions a Alemanya i ningú no vol quedar-se indiferent al que està passant, mentre França i el Regne Unit han fixat el 2040 com a límit a partir del qual no es vendran més cotxes amb motors de combustió. Brett Smith, del Center for Automotive Research dels EUA, ironitzava: “És molt fàcil fer proclames. Especialme­nt, quan molts d’aquests polítics ja no hi seran el 2040”.

Malgrat les bones intencions, al mercat hi ha senyals inequívocs que la tecnologia inventada per Rudolf Diesel ha començat la seva retirada. Al Regne Unit les vendes d’aquests motors van baixar al juliol un 20%. A Alemanya van descendir un 12% i la seva quota de mercat ha caigut fins al 40%, la més baixa des del 2009. Fa uns mesos el banc d’inversió UBS va fer públic un informe demolidor sobre el dièsel. Segons les seves previsions, aquest motor “gairebé desapareix­erà en una dècada i el seu declivi és irreversib­le”.

En particular, caurà a Europa fins al 10% del total el 2025 (des del 55% que va assolir el 2012). I a escala mundial –estima UBS–, s’enfonsarà a un testimonia­l 4%. En aquella data, els híbrids ja s’hauran posat al capdavant.

La comissària europea del Mercat Interior, Elzbieta Bienkowska, sense fer pronòstics concrets, va dir sobre això que està “gairebé segura que el dièsel desapareix­erà més ràpidament del que un imagina”. Rudolf Diesel, mentrestan­t, descansa en pau.

 ?? ONURDONGEL / GETTY IMAGES ?? Alguns analistes adverteixe­n que al dièsel li queda cada vegada menys recorregut després de l’escàndol del trucatge i de les emissions
ONURDONGEL / GETTY IMAGES Alguns analistes adverteixe­n que al dièsel li queda cada vegada menys recorregut després de l’escàndol del trucatge i de les emissions
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain