La Vanguardia (Català)

La taxa d’atur dels Estats Units cau al 4,3%, el mínim des del 2001

Wall Street encadena la novena jornada de rècord i consolida els 22.000 punts

- LALO AGUSTINA

La taxa d’atur als Estats Units es va reduir una dècima al juliol fins al 4,3% i es va situar en mínims de 16 anys, segons dades divulgades ahir pel Departamen­t de Treball. L’economia dels Estats Units va crear 209.000 nous llocs de treball, per sobre dels 180.000 esperats per la majoria d’analistes, un indicador positiu que avala la solidesa del mercat laboral. Després de la publicació d’aquesta dada, el dòlar va recuperar posicions davant l’euro i la borsa dels Estats Units va aprofundir en els seus màxims històrics, per sobre dels 22.000 punts. A prop del tancament, la borsa s’encaminava a la consecució del seu novè rècord consecutiu.

L’economia financera dels Estats Units surt literalmen­t del mapa, però la real, també. Main Street –com solen referir-se els nord-americans a les famílies i les empreses– no té ara gaire a envejar a Wall Street. Al juny, el PIB va registrar un creixement del 2,6% interanual, el fort ritme va prosseguir al juliol i sembla que el país entra a l’agost a velocitat de creuer.

El mes passat, els sectors que van impulsar la creació d’ocupació van ser l’hostaleria, la sanitat i les empreses de profession­s liberals. El mercat de treball dels Estats Units continua atapeït de clarobscur­s, però els números agregats –on tantes coses romanen ocultes– milloren a poc a poc. La mitjana salarial va registrar al juliol una alça moderada del 0,3% fins als 26,36 dòlars per hora.

L’engranatge, malgrat la progressiv­a normalitza­ció de la política monetària, funciona sense les fissures que es podrien suposar davant un canvi com el que s’està produint en el sistema. Com a mostra d’això anterior, la taxa de participac­ió laboral també va augmentar, del 62,8% al 62,9%. Cada vegada hi ha més nordameric­ans que tornen a la recerca activa d’ocupació per necessitat o perquè veuen oportunita­ts atractives.

El president Donald Trump va sortir ràpidament a celebrar la dada, quan es compleixen sis mesos de la seva arribada al poder, el 20 de gener passat. “Excel·lents xifres d’ocupació acabades de divulgar i jo només acabo de començar. Moltes regulacion­s que frenaven la contractac­ió continuen a la baixa. Torna l’impuls als Estats Units”, va dir el magnat al seu compte de Twitter. Els qui van vaticinar una aturada econòmica amb el polític republicà i van assegurar que hi havia tant a agrair a l’expresiden­t Barack Obama tenen ara menys arguments que fa uns mesos per defensar les seves tesis.

L’evolució de l’ocupació afavoreix clarament una nova pujada

La macroecono­mia del país es mostra molt sòlida i afavoreix noves pujades de tipus per part de la Fed

dels tipus d’interès per part de la Reserva Federal, actualment entre l’1% i l’1,25%, abans de final d’any. La Fed s’ha mostrat una mica ambigua les últimes setmanes davant la possibilit­at de noves pujades aquest any, però si l’ocupació continua donant aquestes mostres de fortalesa i, a més, es tensen a l’alça els salaris, la translació del poder de compra més gran a la inflació serà inevitable i els tipus hi aniran al darrere. La bona dada laboral als Estats Units va ajudar ahir l’Ibex 35 a tornar a cotitzar en positiu després d’una setmana complicada.

 ?? MARK LENNIHAN / AP ?? La borsa dels Estats Units es veu beneficiad­a pel fort creixement del país
MARK LENNIHAN / AP La borsa dels Estats Units es veu beneficiad­a pel fort creixement del país

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain