La Vanguardia (Català)

L’antic amo de les finances de Vigo va sortir ahir de la presó

Julio Fernández Gayoso, de 85 anys, hi estava tancat des del gener

- ANXO LUGILDE

En els més de sis mesos que va passar a la presó de Pontevedra d’A Lama als 85 anys l’antic amo i senyor de les finances del sud de Galícia, Julio Fernández Gayoso, ha perdut el don amb què el tractaven amb reverència fins i tot els executius que ja eren els seus superiors quan ell s’havia cargolat a la butaca d’un càrrec honorari, per continuar manant a la caixa d’estalvis de Vigo en la qual va entrar d’auxiliar i que va començar a dirigir en el franquisme. “Bé, Julio, ja ens veurem”, li va dir ahir a l’aparcament de la presó el pres de confiança que va ajudar a treure els efectes personals d’aquest octogenari que l’Audiència Nacional va posar en llibertat per la seva edat, salut, penediment i la devolució dels diners deguts pel cas de les jubilacion­s d’or a Novacaixag­alicia.

Les imatges captades per Atlas Galicia a la porta del penal d’A Lama constituei­xen tot un testimoni, ja que no n’hi havia cap de quan ell i altres directius de la ja extinta Novacaixag­alicia van ingressar el 15 de gener passat, de la mateixa manera que no ha transcendi­t gaire de la seva vida rere les reixes, com si encara persistiss­in restes de l’antiga intocabili­tat d’altres temps de Gayoso, a qui polítics i col·laboradors temien pel seu hàbil ús dels dossiers personals.

Ahir a televisió es va veure la sortida de la presó d’un home d’avançada edat i “delicat estat de salut”, segons la interlocut­òria d’excarcerac­ió de l’Audiència Nacional. Caminava sota el paraigua agafat a una persona pròxima i amb la col·laboració d’un altre pres que el va tractar amigableme­nt de Julio, sense la condició de don.

El financer que acumulava diverses medalles del mèrit a l’estalvi, així com un doctorat honoris causa de la Universita­t de Vigo i la medalla Castelao de la Xunta de Galícia, complirà la resta dels seus dos anys de condemna treballant, sense ànim de lucre, a la Fundación Érguete, que presideix Carmen Avendaño, la líder del col·lectiu de mares gallegues contra la droga que es va fer cèlebre per les seves lluites de les últimes dècades del segle passat. Érguete (‘aixeca’t’, en llengua gallega) es dedica a la rehabilita­ció d’extoxicòma­ns i a la reinserció d’antics presos. Segons ha explicat Avendaño, Gayoso s’encarregar­à de servir l’esmorzar a indigents i d’acompanyar-los al metge, a més de col·laborar amb la comptabili­tat de l’associació. Des que el financer va ingressar a la presó als cercles del poder de Vigo hi havia un moviment a favor del seu alliberame­nt, que es materialit­za d’aquesta manera.

Gayoso va ser condemnat com a col·laborador necessari d’un delicte d’apropiació indeguda per les jubilacion­s d’or dels directius, que ell no va cobrar. Va acabar pagant per la seva obstinació per continuar al capdavant de la caixa fusionada gallega malgrat la seva edat. En canvi, el director de Caixa Galicia, José Luis Méndez, amb una gestió encara més polèmica, es va deslliurar de la condemna perquè va ser apartat abans.

Don Julio, com se’l coneixia a la caixa, va perdre el tracte de ‘don’ i haurà de servir a indigents

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU ?? Julio Fernández Gayoso, en una compareixe­nça al Congrés dels Diputats el 2012
EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU Julio Fernández Gayoso, en una compareixe­nça al Congrés dels Diputats el 2012

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain