La Vanguardia (Català)

El primer ambaixador d’un país a Silicon Valley

CASPER KLYNGE ÉS L’ENCARREGAT D’OBRIR LA PIONERA AMBAIXADA DE DINAMARCA AL CENTRE DEL PODER DIGITAL DEL MÓN. EL GOVERN DANÈS DONA AIXÍ A GOOGLE O FACEBOOK ENTITAT POLÍTICA GLOBAL

-

L’objectiu de la seu diplomàtic­a és representa­r els danesos davant els gegants digitals

Aquests dies, Casper Klynge ultima els preparatiu­s per afrontar el seu pròxim repte. El fins ara cap de l’ambaixada danesa a Indonèsia està a punt de traslladar-se a Silicon Valley, on el pròxim 1 de setembre s’estrenarà com a ambaixador tecnològic i digital de Dinamarca davant els grans gegants del sector. És el primer càrrec diplomàtic d’aquest tipus que es crea al món. Una decisió visionària i sense precedents que confirma el creixent poder que Facebook, Google, Amazon, Alibaba, Apple o Microsoft ostenten en un món cada vegada més global.

La importànci­a d’aquestes empreses va més enllà de l’econòmic. La valoració en borsa d’algunes d’elles no només supera ja el producte interior brut de molts països, com la mateixa Dinamarca, sinó que el seu pes també va en augment en temes tan rellevants com la cibersegur­etat, la privacitat o la lluita contra el terrorisme.

“Si mires el significat que tenen per a tu o per a mi, veus que el seu grau d’influència és més gran que el de moltes nacions”, destaca Klynge en una entrevista amb La

Vanguardia.

L’enviat es mostra “entusiasma­t i privilegia­t” amb la idea del nou càrrec. “No és freqüent per a nosaltres, els diplomàtic­s, encapçalar una iniciativa en política exterior completame­nt nova com aquesta, en la qual el meu país, a més, és pioner a nivell mundial. El potencial és immens, però també caldrà treballar de valent des del primer dia. Tot l’equip està ansiós per arremangar-se i posar fil a l’agulla”, assegura.

La nova ambaixada s’instal·larà físicament a Califòrnia, al bressol de la revolució digital, però el seu mandat serà global, amb oficines a Copenhague­n i, segurament, a la Xina. L’objectiu principal continuarà sent el de sempre, representa­r i promoure els interessos de Dinamarca, dels seus ciutadans i de les seves empreses. Es tracta de fer diplomàcia “d’una manera lleugerame­nt diferent”, especifica, “nova, en xarxa, digital”, i, per tant, d’acord amb els nous temps.

Casat i pare de dos fills, Klynge és jove, modern i viu digitalmen­t connectat. Fa anys que està interessat en la ràpida transforma­ció tecnològic­a que viu el món d’avui, una realitat sobre la qual escriu sovint. Segons el comunicat fet públic pel Ministeri d’Exteriors danès, els qui l’han elegit per al càrrec també han valorat la seva àmplia experiènci­a internacio­nal, terreny que ha abordat des de dimensions tan dispars com la militar, la cooperació al desenvolup­ament o l’exportació comercial.

Expert en temes de seguretat, ha treballat en zones en conflicte, com l’Afganistan, i, entre el 2006 i el 2008, la Unió Europea el va nomenar cap de missió a Kosovo. Encara que el seu canvi de lliga dins del món diplomàtic arribaria el 2013, quan, amb només 40 anys, es va estrenar com a ambaixador del seu país a Xipre. L’experiènci­a en el petit Estat mediterran­i va ser curta, però li va servir per fer el salt a Indonèsia, on ha estat una mica més de tres anys.

Ara, amb la seva nova missió a Silicon Valley, ja no s’haurà d’acreditar davant ningú amb una carta firmada per la reina. Tot i això, assegura que la seva recent feina diplomàtic­a en una regió tan dinàmica i en ràpid creixement com el Sud-est Asiàtic pot servir-li d’inspiració.

En constant col·laboració amb les altres ambaixades daneses i els set centres d’innovació que el seu país té repartits per tot el món, la seva prioritat és iniciar col·laboracion­s estratègiq­ues i específiqu­es amb els grans actors de la nova economia, amb l’objectiu de situar encara més fermament Dinamarca al mapa tecnològic global.

“Ja estem fent una gran feina en aquesta àrea”, assegura. Malgrat les seves petites dimensions, el seu és un Estat obert i altament avançat en la transforma­ció tecnològic­a i digital. “Encara que no gaires danesos ni tampoc estrangers saben que el nostre, per exemple, ja és el país més digitalitz­at de la Unió Europea”. Promoure aquesta imatge a nivell mundial com a marca nacional, serà, per tant, una altra de les seves principals comeses. Un objectiu en el qual, atesa la gran atenció mediàtica que està rebent la simple implantaci­ó de l’ambaixada, es pot dir que ha començat amb bon peu.

 ?? STINE JACOBSEN / REUTERS ?? Casper Klynge afirma a La Vanguardia que la influència de les principals empreses d’internet és més gran que la de moltes nacions
STINE JACOBSEN / REUTERS Casper Klynge afirma a La Vanguardia que la influència de les principals empreses d’internet és més gran que la de moltes nacions

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain