La Vanguardia (Català)

La jove que ha portat el hijab a l’emoticona

RAYOUF ALHUMEDHI, UNA JOVE DE 16 ANYS DE L’ARÀBIA SAUDITA I RESIDENT A ALEMANYA, HA ACONSEGUIT EL RECONEIXEM­ENT MUNDIAL DEL HIJAB GRÀCIES AL FET QUE HA CREAT UN EMOJI AMB PEÇA DE ROBA FEMENINA

- DAVID RABASA Barcelona

Una petita lluita per la pluralitat global, per la visibilita­t d’un col·lectiu, per la diversitat d’ètnies i races. Això és el que ha dut a terme una jove musulmana de 16 anys. Una proposta innovadora cap al món.

Rayouf Alhumedhi, procedent de l’Aràbia Saudita i que viu des de fa cinc anys a Alemanya, es va trobar amb un problema que mai havia tingut en compte. Alhumedhi estava parlant amb amics per WhatsApp i va sorgir la idea que cadascú es representé­s amb una emoticona. La jove va estar buscant però no en va trobar cap amb la qual s’identifiqu­és. I així va sorgir la idea i, alhora, solució al seu problema. Per què no existia un emoji d’una dona amb hijab? No hi havia una resposta convincent a aquella pregunta. Per aquesta raó, Alhumedhi va decidir fer realitat aquell pensament i va presentar una proposta a Apple a través d’una carta. Aquest correspond­ència no va ser resposta, però la jove no es va rendir.

Uns mesos més tard va topar amb una història de l’aplicació mòbil Snapchat, on s’explicava com presentar un emoji al Consorci Unicode, encarregat de selecciona­r i introduir les noves emoticones per a posteriors actualitza­cions. No va dubtar ni un instant i hi va presentar la seva idea. La proposta la va veure una periodista nord-americana de The New York Times, Jennifer 8. Lee (el seu segon nom és ‘vuit’, però el firma amb el dígit numèric). Lee també participa en el Consorci d’Unicode i quan va veure la proposta, no va poder deixar-la passar. Ella mateixa va afirmar que en algun moment li havia passat pel cap la idea de crear una emoticona d’aquesta mena, però que no va materialit­zar mai aquest pensament. La periodista va aconsellar a Alhumedhi que millorés la seva proposta i inclogués motius amb fonament pels quals creia que era necessari un emoji d’aquesta mena. Entre les seves raons, la jove va explicar que més de 550 milions de dones portaven hijab diàriament i no tenien manera de representa­r-ho a través de xarxes socials. Així mateix va advertir que era una manera de “promoure la tolerància indirectam­ent, ja que la gent s’adonarà que les dones que porten hijab no són només persones que apareixen a les notícies”.

Amb un background ja establert, Lee va decidir contactar amb una dissenyado­ra d’Aphee Messer perquè elaborés un esbós profession­al del desitjat emoji. Tots els elements estaven preparats per introduir la idea i deixar que aquesta s’escampés per les ments del món.

La periodista americana va decidir incloure Alexis Ohanian, cofundador­a de Reddit, en l’equació. Aquesta va firmar la proposta com a coautora, fet que li atorgava un grau més de profession­alitat. Alhumedhi estava a un pas d’aconseguir una de les seves il·lusions.

I així, Unicode va acceptar la proposta el novembre de l’any passat. Entrat el 2017 i fa escasses setmanes, la va introduir en la versió 10.0 dels seus emojis. El 17 de juliol passat, Apple va comunicar que també inclourà la nova emoticona en la seva pròxima actualitza­ció d’iOS. La idea s’ha concretat i ja està en marxa.

És cert que la notícia ha generat cert enrenou en alguns sectors de la societat, però ningú no podrà negar l’evidència. I és que una noia de 16 anys, amb esforç, dedicació i constància, ha aconseguit donar un petit tomb en el complicat univers de la integració social d’ètnies. Rayouf Alhumedhi ha canviat el món, a la seva manera.

La jove va justificar l’emoji pel fet que hi ha 550 milions de dones que fan servir hijab diàriament

 ??  ??
 ??  ?? Aquesta serà una de les versions de la nova emoticona de la noia amb hijab. L’aparença pot variar en funció de la plataforma en la qual s’utilitzi, així com el color de la pell, que serà a elecció de l’usuari
Aquesta serà una de les versions de la nova emoticona de la noia amb hijab. L’aparença pot variar en funció de la plataforma en la qual s’utilitzi, així com el color de la pell, que serà a elecció de l’usuari

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain