La Vanguardia (Català)

El pare més odiat de l’NBA

POLÈMIC I AMB UN SOMRIURE D’ORELLA A ORELLA, LAVAR BALL ÉS EL PARE MÉS PROBLEMÀTI­C DE L’NBA, CAPAÇ DE BUSCAR ATENCIÓ MEDIÀTICA DISPARANT CONTRA QUI CALGUI PER VENDRE LA SEVA MARCA I ELS SEUS TRES FILLS

- VÍCTOR RODRIGO Barcelona

Els pares i les mares són un factor molt important en la vida d’un esportista. Afecten el seu rendiment, condicione­n el seu estat, repercutei­xen en la seva estabilita­t mental. Poden convertir-se en un suport familiar, fins i tot en persones que treballen al seu costat, com a representa­nts o mànagers. El problema apareix quan el pare o la mare són més importants, mediàtics i rellevants que el fill o la filla esportista. Pitjor encara quan es converteix tota una família d’esportiste­s en una marca mediàtica a còpia de vociferaci­ons i exclamacio­ns en públic. És el cas de LaVar Ball, el pare més odiat de tota l’NBA.

Aquest californià de 48 anys va néixer a la ciutat de Los Angeles, més concretame­nt a la zona sud (South LA), on la conflictiv­itat està a l’ordre del dia. Va jugar ambiguamen­t al bàsquet i al futbol americà a la universita­t (en tres de diferents), i va arribar a ser només profession­al del football .Va firmar amb els New York Jets el 1995, però el van enviar directamen­t a Londres, a jugar amb l’equip dels Monarchs. Frustrat, va acabar sent espàrring d’equips com els Panthers i els Jets. Davant d’això, què va fer LaVar? Preparar els seus fills per convertir-se en profession­als.

Es va traslladar a Chino Hills, un municipi californià del comtat de San Bernardino. Allà fundaria la seva base d’operacions, el seu propi Camelot, on l’imperi Ball va començar a gestar-se. Aquesta ciutat és clau per entendre LaVar i el seu concepte familiar de tot el que l’envolta. Un concepte molt portat a la seva manera, amb l’estridènci­a com a reclam i sent la polèmica el pa de cada dia.

Per entendre aquest personatge cal comprendre l’espectacle que suposa l’NBA. LaVar té tres fills, tots jugant a bàsquet: Lonzo (19) és el gran, escollit pels Lakers en el Draft del 2017; LiAngelo (18) és el mitjà, que jugarà per a la universita­t d’UCLA; i LaMelo (15) el petit prodigi, que juga a l’institut de Chino Hills. El pare ha construït un projecte de dinastia familiar. Els nanos han jugat tots en el mateix institut, jugaran a la mateixa universita­t i pretén que tots juguin a Los Angeles Lakers, com ja farà el gran. Les frustracio­ns del pare com a esportista les ha transmès als seus tres fills. LaVar ha construït precedents molt perillosos per als futurs joves que vulguin passar el procés “universita­t-NBA”.

Cada vegada que li posaven un micro davant dels nassos, LaVar disparava una bala que suscitava una gran polèmica. Va afirmar que Lonzo, el seu fill gran, era millor que Stephen Curry, Russell Westbrook i LeBron James, tres de les millors estrelles de l’NBA (i MVP de temporada). Va arribar a dir fins i tot que ell destrossar­ia

(kill, va ser el verb exacte) a Michael Jordan en un un-contra-un. Molts experts consideren que totes les declaracio­ns, frases i polèmiques que ha generat LaVar no l’han perjudicat tant a ell com als seus fills. En aparicions públiques, els tres Ball júniors defensaven el seu pare, però l’ombra mediàtica que suposa el seu progenitor és com una manta per sobre dels seus caps.

LaVar recorda un Donald Trump en campanya a l’hora d’expressar-se. Clar, sense pèls a la llengua, amb una sonoritat lingüístic­a gairebé humorístic­a i pausada. Titllat de pallasso bastantes vegades, s’ha buscat enemistats de personalit­ats del bàsquet, com Charles Barkley i alguns jugadors de l’NBA. Es va atrevir a burlar-se fins i tot del fill de LeBron James. No és un moviment intel·ligent si el teu fill de 19 anys està a punt d’aterrar a l’NBA on proliferen les bèsties esportives.

Una altra de les seves facetes més extravagan­ts ha estat la de publicista. Això sí, de la seva pròpia marca: Big Baller Brand. LaVar va fundar una firma de roba esportiva basant-se en el seu principi familiar i un joc de paraules. Els seus tres fills s’anomenen Ball: doncs BBB. Ha buscat colar la seva marca en qualsevol aparició en televisió, per totes les xarxes socials possibles i fins i tot a la gala del Draft. En aquell esdevenime­nt se’ls sol donar als familiars les gorres dels equips que han escollit els seus nois. Doncs LaVar en portava una de Big Baller Brand amb els colors dels Lakers. La va acabar tirant al públic.

Sense cap mena de dubte, ha condiciona­t el seu fill Lonzo. L’ha convertit en pioner, en el primer rookie que arribarà a l’NBA amb una marca pròpia de bambes. Per cert, el preu és de 500 dòlars. Ni tan sols les Jordan o les Nike, ni les Under Armour de Stephen Curry no valen tant al mercat.

Així doncs, LaVar Ball s’ha constituït com un perillós precedent. Un pare que ha exercit d’advocat, representa­nt, portaveu i xarxa social amb potes. A l’NBA hauran d’aprendre a controlar-lo. Però els jugadors ja tenen el seu fill fitxat per quan es trobin en la pista.

Va dir que guanyaria a Michael Jordan en un un-contra-un i que el seu fill de 19 anys és millor que Steph Curry

 ??  ?? S’ha convertit en l’objectiu dels focus a l’NBA. Les seves declaracio­ns polèmiques han generat una animadvers­ió que podrien recollir els seus fills a la pista, quan s’enfronti a les estrelles de l’NBA
S’ha convertit en l’objectiu dels focus a l’NBA. Les seves declaracio­ns polèmiques han generat una animadvers­ió que podrien recollir els seus fills a la pista, quan s’enfronti a les estrelles de l’NBA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain