La Vanguardia (Català)

L’economista que ve d’Escòcia en vigílies de l’1-O

PONSATÍ DIRIGIA L’ESCOLA D’ECONOMIA A LA UNIVERSITA­T ESCOCESA DE SAINT ANDREWS QUAN PUIGDEMONT LA VA FITXAR PER AL GOVERN. EN EL MARC DE LA DISCRECIÓ AMB QUÈ ES PREPARA LA VOTACIÓ, NO REVELA QUIN SERÀ EL SEU PAPER

- SILVIA HINOJOSA Barcelona

Aquest estiu es queda sense anar a Lesbos, l’illa grega on cada any, des de fa una dècada, l’economista Clara Ponsatí (Barcelona, 1957) fa una escapada per descansar i veure els amics. Tenia bitllets pel juliol, però hi va haver canvi de plans. El president Puigdemont ha confiat en aquesta acadèmica de reconeguda trajectòri­a i exmembre del secretaria­t de l’Assemblea Nacional Catalana la gestió d’un dels departamen­ts clau per garantir el referèndum de l’1 d’octubre. La màxima discreció amb què es porten els preparatiu­s de la votació fa que no reveli quin serà el seu paper com a consellera d’Ensenyamen­t. El 2014, la seva antecessor­a Irene Rigau va ser l’encarregad­a de coordinar els col·legis electorals per al procés participat­iu del 9 de novembre, per la qual cosa va ser condemnada a divuit mesos d’inhabilita­ció i 30.000 euros de multa com a “cooperador­a necessària” del delicte de desobedièn­cia, per mantenir la consulta malgrat la prohibició del Tribunal Constituci­onal.

“Tothom té dubtes i recels, esclar, però una cosa és tenir-ne i altra és deixar que guiïn les teves decisions per sobre del que creus que és una obligació ètica”, assegura Ponsatí, que adverteix, sobre la seva responsabi­litat al capdavant d’Ensenyamen­t, que “quan hi ha eleccions, els col·legis s’obren, no va la consellera a obrir-los”. I afegeix: “Ho organitzen els ajuntament­s, però si el Govern ha de fer alguna cosa més, a part de confiar en els ajuntament­s, ja ho farem”.

Fins fa unes setmanes, Ponsatí era a la plujosa Saint Andrews, a 80 quilòmetre­s al nord d’Edimburg, a la capital mundial del golf. Allà dirigia des del gener del 2015 l’Escola d’Economia de la Universita­t de Saint Andrews, la més antiga d’Escòcia, de 600 anys. “Saint Andrews és un poble universita­ri. A l’hivern hi viuen els estudiants i a l’estiu els americans hi van a jugar a golf”, resumeix. “Hi estava a gust, el meu despatx té vista al mar i comptava amb tota la confiança. És la tercera universita­t britànica en competènci­a, per darrere d’Oxford i Cambridge. Però ningú no ha agafat més avions que jo, aprofitant que Rya- nair vola directe a Barcelona!”, assegura.

Sobiranist­a convençuda, es defineix entre liberal i socialdemò­crata. Amb 17 anys es va fer de les joventuts comunistes i després va passar al PSUC fins al 1979. Des d’aleshores no milita en cap partit. “Soc de Junts pel Sí”, diu. Va ser candidata.

Llegeix assaig i història, bàsicament, i literatura; diversos llibres alhora, en el lector electrònic. Li agrada la música clàssica. També és aficionada a caminar per la muntanya. “I a trobar-me amb els amics i parlar, és un dels grans plaers, encara que ara hi ha coses que no es poden explicar...”, apunta.

Va estudiar Econòmique­s a la Universita­t de Barcelona i després va fer les maletes i se’n va anar a fer el doctorat a la Universita­t de Minnesota. “Minneapoli­s, una ciutat de l’Oest Mitjà, era llavors com la Suècia dels Estats Units. A Minnesota va néixer la socialdemo­cràcia americana i aquell esperit liberal es respirava al campus”, explica. La va sorprendre que ja el 1982, quan va arribar, no es fumava enlloc i hi havia botigues de menjar ecològic.

Es va doctorar a Minnesota, amb una tesi sobre negociació i resolució de conflictes, però durant la seva estada va entrar en contacte a la Universita­t de Princeton –on el seu marit estudiava Història– amb un grup d’economiste­s que feien un treball interessan­t en matèria de Teoria de Jocs; l’assignatur­a que li havia impartit Andreu Mas-Colell a la Universita­t Autònoma de Barcelona. L’escapada americana es va allargar fins al 1989.

Quan va tornar, va fer classes a la UAB fins al 2000, amb escapades d’un any per exercir a la Universita­t de San Diego i la de Toronto. Després va passar a l’Institut d’Anàlisi Econòmica, centre del Consell Superior d’Investigac­ions Científiqu­es al campus de Bellaterra, del qual va ser directora fins al 2012, que se’n va anar a Georgetown.

L’experiènci­a com a titular de la càtedra Príncep d’Astúries de Georgetown va ser més breu del previst. “Sent allà, em van trucar d’AlJazira per anar a un programa sobre la manifestac­ió independen­tista de l’Onze de Setembre. Hi vaig anar i en vaig parlar. No li vaig donar més importànci­a fins que van començar a enviar-me senyals que allò que havia fet estava molt malament”, explica. El Ministeri d’Educació no li va renovar l’estada. “Va ser una lliçó. El que molts descobreix­en ara, jo ho vaig descobrir fa temps”, assenyala.

De nou a Barcelona, la va trucar un caçatalent­s: li proposaven de fer classes en una universita­t de nom impronunci­able a Suzhou, a prop de Xangai. “Soc un cul inquiet i me n‘hi vaig anar a fer les entreviste­s. I em van fer una oferta. M’ho estava pensant!, però uns amics van saber d’aquesta bogeria i així vaig acabar a Saint Andrews”, relata.

El 2012 el Govern del PP li va retirar la càtedra a Georgetown per defensar el dret a decidir en un debat

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Ponsatí, a la casa Orlandai, un espai amb què l’uneix un vincle sentimenta­l: va ser l’escola Talita, on ella va estudiar
ÀLEX GARCIA Ponsatí, a la casa Orlandai, un espai amb què l’uneix un vincle sentimenta­l: va ser l’escola Talita, on ella va estudiar
 ?? ÀLEX RECOLONS ?? EL RELLEU En el traspàs de la cartera d’Ensenyamen­t, Clara Ponsatí va rebre de la consellera sortint, Meritxell Ruiz, un exemplar de la llei d’Educació de Catalunya (LEC), documents de treball i un text emmarcat amb uns versos de La pell de brau de...
ÀLEX RECOLONS EL RELLEU En el traspàs de la cartera d’Ensenyamen­t, Clara Ponsatí va rebre de la consellera sortint, Meritxell Ruiz, un exemplar de la llei d’Educació de Catalunya (LEC), documents de treball i un text emmarcat amb uns versos de La pell de brau de...

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain