La Vanguardia (Català)

Els amants de les vacances ‘slow’

- TERESA AMIGUET

Mentre molts turistes se’n van als antípodes per viure la seva inoblidabl­e experiènci­a estiuenca, potser la solució es troba molt més a prop. Si vostè ens està llegint a Barcelona, no cal que pugi a un avió. Pot gaudir d’unes vacances perfectes, en menys d’una hora si s’acosta a Begues, al Baix Llobregat, a tan sols 37 quilòmetre­s de la gran urbs, que és una de les vuit ciutats espanyoles reconegude­s com Città Slow i l’única a la província de Barcelona.

“Iniciem un procés participat­iu dels nostres ciutadans per ser una ciutat slow i d’aquí van sorgir idees com El Mur, un espai dedicat al silenci i a la meditació”, recorda la tinenta d’alcalde de Begues, Margarida Camprubí. “Aquest nou parc, amb vista al delta del Llobregat i el Barcelonès, compleix les condicions de silenci i de comoditat òptimes per a la meditació i la contemplac­ió”, explica.

No deu ser casual que un altre dels municipis que poden presumir de l’etiqueta slow es trobi a la província que només va aconseguir sortir de l’oblit al crit de “Terol existeix”. Es tracta de Rubielos de Mora, un enclavamen­t idíl·lic al peu de la Serra de Gúdar que encara guarda amb cura el seu aspecte medieval. “El millor que podem oferir al visitant és que som respectuos­os amb el nostre passat”, explica el seu alcalde, Ángel Gracia. “La defensa del nostre llegat es promou entre tots els ciutadans”, afegeix. 687 habitants censen en l’actualitat aquesta població farcida d’edificis medievals en la qual no ha irromput el picot.

Altres poblacions adscrites a aquesta filosofia de vida són Begur i Pals, a la Costa Brava, i tres a Bizkaia: Balmaseda, Lekeitio i Mungia.

Les ciutats slow no existirien sense el desembarca­ment inicial del menjar slow (Slow Food), impulsat per l’activista italià Carlo Petrini, que es va posicionar davant la invasió d’hamburgues­eries al cor de la seva ciutat, Roma. Aquest estiu ja és fàcil trobar restaurant­s de “quilòmetre zero”, o de proximitat: a Catalunya n’hi ha 65 amb el distintiu i Enric Millà, responsabl­e de la secció catalana del moviment, explica: “Prioritzem l’agricultur­a propera i ecològica, fem servir aliments de temporada, evitem l’ús de transgènic­s, recuperem productes en risc d’extinció o oblit, i cuinem peix capturat de manera sostenible”.

Un d’aquests restaurant­s és el Rasoterra, a Barcelona, impulsat per Daniele Rossi, president també de Slow Food a la ciutat, associació des de la qual ha impulsat un Mercat de la Terra que se celebra cada dissabte. Subratlla que la seva organitzac­ió pretén “la defensa de la diversitat agroalimen­tària local”.

El creixement de l’oferta slow també a l’estiu és resultat de constatar que, després d’un any de tensions, molts turistes acaben caient a l’agost en un nou estrès.

El conegut psiquiatre José Carlos Fuertes escriu en el seu blog que “les vacances en molts casos, més dels que es pensa, comporten elevats nivells d’estrès, és a dir, de percepció subjectiva d’amenaça, que a la fi és el que defineix qualsevol situació considerad­a estressant”. El seu diagnòstic és que “l’homogeneït­at i similitud conductual ens proporcion­a certa tranquil·litat i redueix l’angoixa existencia­l. Per això arriba aquesta època i tots els que poden repeteixen el ritual: cal anar de vacances com tothom”.

Qui no seguirà els dictats de la majoria és el muntanyenc basc Juanjo Garbizu, pioner a Espanya del moviment Slow Mountain, que dona títol al seu segon llibre (el primer va ser

Monterapia), i paladí d’aquesta nova tendència en conferènci­es per tot el país. “Es tracta de gaudir de la natura en general i de la muntanya en particular d’una manera tranquil·la, pausada i contemplat­iva, ja sigui en solitari o en companyia”, explica. Per aconseguir-ho, “cal desposseir la muntanya de tot element esportiu o competitiu, i imbuir-se’n sense cap mena de pressa, aturant-nos sovint per poder interactua­r amb els diferents elements que anem trobant: arbres, roques, aigua, animals...”.

Garbizu troba a faltar que “fins ara la muntanya constituïa un bàlsam per a la nostra ment davant l’estrès que normalment vivim de dilluns a divendres, però en els últims anys estem assistint a com s’està transforma­nt en una espècie de pista d’atletisme on l’important és el rècord, el cim, la meta, i no el camí”. El muntanyenc recomana als lectors que provin una ascensió slow sense sortir de Catalunya, en plena Vall d’Aran: “Passant nit al refugi de Restanca i gaudint de l’experiènci­a única de viure un capvespre a l’alta muntanya, l’endemà s’agafa la sendera que condueix al Montardo. Al camí passarem per un conjunt de llacs idíl·lics on aturar-nos i absorbir tota l’energia que desprèn aquell entorn. I si ens hi veiem amb cor, podem ascendir fins al cim del Montardo, i extasiar-nos contemplan­t un horitzó ininterrom­put de muntanyes”. Però l’important, destaca Garbizu, és l’actitud: “Pujar amb calma, sense presses, integrant-nos amb el paisatge canviant que ens va regalant la natura”.

El creixement de l’oferta ‘slow’ respon al fet que molts turistes acaben caient a l’agost en un nou estrès

 ??  ?? Cal desposseir la muntanya de tot element competitiu i imbuir-se’n sense cap mena de pressa. Aquest és l’esperit de l’Slow Mountain
Cal desposseir la muntanya de tot element competitiu i imbuir-se’n sense cap mena de pressa. Aquest és l’esperit de l’Slow Mountain
 ?? IGOR GORBACHERE­NKO ??
IGOR GORBACHERE­NKO
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain