La Vanguardia (Català)

La inhabilita­ció de càrrecs per l’1-O divideix el TC

El sector progressis­ta del Tribunal rebutjaria una petició del Govern central d’apartar responsabl­es públics La majoria conservado­ra preferiria no acordar suspension­s si es perd la unanimitat

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

ELS PRECEDENTS Fins ara totes les resolucion­s sobre el procés sobiranist­a han estat consensuad­es

L’OBJECCIÓ El sector conservado­r del tribunal rebutja una suspensió acordada amb vots en contra

EL POSSIBLE RESULTAT Si Encarna Roca votés amb el bloc progressis­ta, la decisió es prendria per 7 a 5

El Tribunal Constituci­onal (TC) se n’ha anat de vacances amb una especial preocupaci­ó per les decisions que potser haurà de prendre en un futur immediat en relació amb Catalunya i l’anunciat referèndum d’independèn­cia de l’1 d’octubre. Hi ha un escenari possible que inquieta especialme­nt els magistrats. Es tracta de la hipòtesi, prevista en l’actual llei orgànica que regeix el funcioname­nt del TC, que el Govern espanyol, presidit per Mariano Rajoy, li demani la inhabilita­ció o suspensió d’algun càrrec públic, començant per la del president de la Generalita­t, Carles Puigdemont.

El mateix mandatari català s’ha referit a aquesta possibilit­at legal, afirmant que, si es produeix, no l’acataria. La preocupaci­ó del TC, en tot cas, és anterior a aquestes manifestac­ions. El que inquieta els membres del tribunal no és tant la resposta que pogués registrar una suspensió d’aquest tipus, sinó el fet mateix d’haver de plantejar-la. Els components del Constituci­onal tenen clar, perquè ho han parlat, que una decisió d’aquesta naturalesa en cap cas no podria ser unànime. Hi ha almenys quatre magistrats, els membres de la minoria progressis­ta, que no donarien suport a apartar polítics dels seus càrrecs de responsabi­litat. En conseqüènc­ia, expressari­en la seva oposició mitjançant vots particular­s en contra d’exercir la possibilit­at legal que té el TC per suspendre càrrecs públics. I no es descarta que els vots en contra fossin no només els dels components de l’esmentada minoria –els magistrats Fernando Valdés Dal-Ré, María Luisa Balaguer, Juan Antonio Xiol i Cándido Conde-Pumpido–, sinó que s’afegís a aquesta opció la vicepresid­enta de la institució, Encarna Roca, catedràtic­a de Dret Civil de la Universita­t de Barcelona i avalada al seu dia per accedir al TC per CiU i el PSC.

Aquesta possibilit­at de pèrdua de la unanimitat en una decisió de gran rellevànci­a inquieta molt dins el Constituci­onal. Des que es va iniciar el procés sobiranist­a, el TC ha anat acollint els successius recursos i incidents d’execució de sentència que li ha remès el Govern central com una obligada assumpció de responsabi­litats derivada del seu paper institucio­nal. Però, en paral·lel, i amb diferent intensitat segons el context de cada moment, també ha anat acumulant raons per considerar que se li estava atorgant un protagonis­me excessiu. És per això que en més d’una ocasió el Constituci­onal va subratllar, en les seves resolucion­s, que és la política la que ha de fer front i donar resposta als conflictes territoria­ls.

Malgrat això, el degoteig d’impugnacio­ns no ha cessat i el TC continua tenint un paper essencial amb relació al procés sobiranist­a en general i a l’anunciat referèndum de l’1-O en particular. Conscients d’aquest fet, els magistrats han intercanvi­at en les últimes setmanes punts de vista i fins i tot vaticinis sobre els possibles passos que segueixin el Govern central i el de la Generalita­t.

Aquest intercanvi d’opinions ha inclòs l’anàlisi de l’esmentada possibilit­at que l’Executiu espanyo faci ús de les seves atribucion­s per demanar al TC que suspengui càrrecs públics catalans. I la conclusió, que en això sí que ha resultat pràcticame­nt unànime, ha estat que convindria que el Govern de Rajoy fos conscient del risc de fractura dins el Constituci­onal i del cost que això podria representa­r tant per a aquesta institució com per a l’estratègia de defensa més adequada de la Carta Magna.

Hi ha moltes vies mitjançant les quals missatges d’aquesta mena poden arribar al Govern central. Al si del TC existeix la seguretat que, en aquest cas, ja hi han arribat. En part, perquè els mateixos magistrats de la majoria conservado­ra no desitgen tenir ni art ni part en una situació en què, amb un Constituci­onal dividit, se’ls pugui acusar d’haver afegit llenya al foc i d’haver contribuït a generar factors de més tensió en el quadre de les difícils relacions institucio­nals i polítiques existents entre l’Estat i Catalunya.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Seu del Tribunal Constituci­onal, que ha subratllat més d’una vegada que és la política la que ha de donar resposta als conflictes territoria­ls
EMILIA GUTIÉRREZ Seu del Tribunal Constituci­onal, que ha subratllat més d’una vegada que és la política la que ha de donar resposta als conflictes territoria­ls

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain