La Vanguardia (Català)

Moren quatre espanyols en un accident de trànsit a l’Índia

Les víctimes, tots andalusos, col·laboraven amb la Fundació Vicenç Ferrer

- ANNA BUJ Barcelona

Havien sortit a les cinc del matí d’Anantapur, on la Fundació Vicenç Ferrer té el seu campus per col·laborar amb la població més desafavori­da d’Andhra Pradesh, i es dirigien cap al sud de l’Índia per continuar el seu viatge a l’estat de Tamil Nadu. Eren un grup de 13 andalusos que, des de fa quatre o cinc anys, visitaven cada estiu les activitats de l’oenagé, de la qual eren col·laboradors o padrins, i amb què mantenien una estreta relació.

Malauradam­ent, els seus dies al voltant de l’Índia, aquesta vegada, van quedar truncats. Havien recorregut uns 200 quilòmetre­s en un minibús d’ús privat que havien llogat quan un camió els va envestir, per raons desconegud­es, cap a les 10 del matí, en un aparatós accident de trànsit a l’altura de Punganur, al sud-est del país.

En la col·lisió van morir quatre membres del grup espanyol i el conductor, que era indi. Nou viatgers més van resultar ferits de diversa considerac­ió. Un portaveu d’Exteriors va assegurar que encara no es podia informar oficialmen­t sobre el seu estat, però segons fonts de la fundació, dos d’ells estarien greus i van ser traslladat­s a l’hospital Columbia Asia de Bangalore –un dels més moderns del país– amb un traumatism­e cranial. El conductor del camió va ser detingut per la policia local.

“Ens ha deixat a tots com si ens haguessin tret l’energia interna”, va valorar ahir, visiblemen­t commociona­t, Jordi Folgado, director de la Fundació Vicenç Ferrer, a la seu principal de l’organitzac­ió a Barcelona. La seva presidenta, Anna Ferrer, es va traslladar fins al centre mèdic i va informar que fins i tot els dos ferits més crítics estaven conscients. “M’han dit que estan parlant”, va explicar a Efe la vídua de Vicenç Ferrer. Ahir a la nit cinc de les víctimes ja havien sortit de l’hospital i quatre més continuave­n ingressade­s en espera de la seva evolució.

Tots els afectats eren veïns de Ronda (Màlaga), excepte un dels morts, Francisco Pedrosa, que era de la localitat granadina de Vélez de Benaudalla. La resta de les víctimes mortals són Josefa Morán, Vicente Pérez i María Nieves López, d’entre 30 i 50 anys.

Segons va explicar Folgado, el grup estava tan unit a la Fundació Vicenç Ferrer que quan anava a Ronda es quedava a passar la nit a casa seva. Com prop de 2.000 espanyols cada any, el grup d’andalusos havia volat a l’Índia per seguir de prop els programes amb què contribuïe­n, com el d’apadriname­nt de nens o el De dona a dona, que dona suport a les castes més desafavori­des d’Anantapur. El viatge l’havia organitzat el Centre Baba de Ronda, centrat en activitats com el ioga o la meditació, però que també exerceix una tasca social. Fa poc, el seu director, Vicente Pérez –una de les víctimes mortals– havia anunciat al seu Facebook que “trencarien la guardiola” per al seu projecte solidari Els nens de la muntanya, destinat a orfes de l’Índia. Al Centre Baba van dir estar “desfets pel dolor”: “Només ens queda el mínim consol que en Vicente estava on ell volia, fent el que l’ha mogut des de sempre, des del seu desig més gran”, va dir la família Pérez públicamen­t.

El cònsol espanyol a Bombai es va traslladar ahir a Bangalore per prestar assistènci­a als ferits i als seus familiars, que estava previst que es trasllades­sin a l’Índia en el mínim temps possible. L’oenagé també va enviar el seu equip de metges, infermers i ambulàncie­s al lloc del sinistre, i va posar les seves instal·lacions a disposició dels afectats. A més, cinc psicòlegs es van traslladar a Ronda, que ha decretat tres dies de dol, per atendre les famílies. També van expressar el seu dolor i consternac­ió el president del Govern, Mariano Rajoy, la presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, i la Casa Reial, entre altres autoritats.

“Quan una persona propera mor ho sentim molt, però quan ho fa una d’aquestes persones que dediquen les seves energies a lluitar per un món millor... ens deixen a tots muts”, va concloure Jordi Folgado. Les carreteres índies són de les més mortíferes del món, amb 150.000 morts cada any.

Les víctimes són veïns de Ronda (Màlaga) vinculats amb un centre de ioga i meditació

 ?? STR / EFE ?? Imatges posteriors a la col·lisió entre un camió i el minibús en què viatjaven 13 espanyols, ahir a l’estat indi d’Andhra Pradesh
STR / EFE Imatges posteriors a la col·lisió entre un camió i el minibús en què viatjaven 13 espanyols, ahir a l’estat indi d’Andhra Pradesh
 ?? LA VANGUARDIA ??
LA VANGUARDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain