La Vanguardia (Català)

La conflictiv­itat laboral es dispara, especialme­nt en els serveis públics

Madrid i Barcelona, i especialme­nt el sector de transports, concentren les vagues

- ROSA SALVADOR Barcelona

La conflictiv­itat laboral s’ha disparat en el primer semestre, amb un augment del 52,97% en el nombre d’hores de feina perdudes (fins als 5,34 milions) i del 109,25% en el nombre de treballado­rs en vaga, fins a 179.349, segons les dades de l’Informe del Mercat Laboral de la patronal CEOE. Durant el primer semestre, tot i això, només s’ha accelerat una tendència que va començar l’any passat: el nombre de vagues i el de treballado­rs que les van secundar va començar a augmentar el 2016, després d’alguns anys de caigudes des del 2009 que només es van trencar el 2012 i el 2013 per les dues vagues generals el primer any i per les vagues massives en l’ensenyamen­t i la sanitat públics contra les retallades el 2013.

“És un comportame­nt típic de les sortides de les crisis”, assenyala David Garrofé, secretari general de la patronal Cecot: “Els indicadors macroeconò­mics ja mostren la recuperaci­ó però encara no ho estan notant la major part d’empreses industrial­s, que solen ser les més sensibles al cicle, i menys els serveis, que comencen a recuperar-se més tard, quan ja ha avançat la recuperaci­ó de l’ocupació”.

Eduardo Rojo, catedràtic de Dret Laboral de la UAB, assenyala que “si l’economia millora, i els governs en presumeixe­n, però molts treballado­rs no ho noten en les seves condicions de feina, no és estrany que creixi la conflictiv­itat, que ha estat adormida durant els anys en què la situació econòmica i social era més difícil”.

Els sindicats han explicitat aquest missatge. El secretari general de la UGT, José María Álvarez, va assenyalar en el seu discurs del primer de maig que “ara que les empreses estan recuperant beneficis és el moment de pactar alces salarials” i recuperar el que s’ha perdut durant la crisi, i va amenaçar de convertir la negociació col·lectiva en un “calvari” per als empresaris i d’“aturar les fàbriques del país”.

“La conflictiv­itat ha augmentat des del 2016, però l’estrictame­nt laboral tampoc tant”, va advertir Jordi García Viña, director de relacions laborals de la CEOE. “La major part de les vagues que estem veient es produeixen en companyies públiques o molt vinculades al sector públic, com les recents del metro de Barcelona, d’empreses de neteja de grans ciutats o l’actual del servei de seguretat de l’aeroport del Prat. Al sector estrictame­nt privat no veiem que es dispari la conflictiv­itat”.

Les dades de l’informe de la CEOE mostren que efectivame­nt el juny, l’últim mes disponible, transports i comunicaci­ons va suposar el 58,6% de les hores perdudes en vaga, seguit molt de lluny pel metall (7,3%), les activitats sanitàries (6%) i les empreses d’energia (4,5%). Geogràfica­ment, a més, prop del 45% de les hores perdudes per vaga s’han concentrat a Madrid i Barcelona.

“Els sindicats han adoptat una actitud molt responsabl­e durant la crisi, prioritzan­t mantenir l’ocupació a les empreses. Avui, en canvi, els treballado­rs veuen que algunes empreses comencen a anar bé i que altres persones del seu entorn troben ocupació o comencen a guanyar més diners. I que la inflació comença a pujar. Així que els sindicats diuen ‘ara ens toca a nosaltres’ i entra dins de la seva funció”, reconeix Garrofé. El problema –segons el seu parer– és “que no totes les empreses són iguals ni estan en una situació igual per assumir alces salarials”. Així, explica, “les empreses molt exposades als mercats internacio­nals no tenen gaire marge per apujar salaris si volen mantenir la seva competitiv­itat. Ni tampoc les que viuen una crisi dels seus models de negoci, que han d’adaptar-se i abaixen els seus marges o tanquen. En canvi, hi ha empreses innovadore­s o de sectors nous que van bé i poden assumir alces salarials”.

Jordi García també assenyala que al seu judici en les empreses estrictame­nt privades, no vinculades a sectors públics o regulats, “ni hi ha grans vagues ni n’hi haurà. En els últims anys s’han assumit tancaments d’empreses i grans ajustos de plantilles amb poques vagues, perquè s’ha prioritzat la negociació i els sindicats només recorren a la vaga quan no saben què fer o per reforçar-se de cara a una negociació, com passa en les vagues del sector públic”.

EL MÍNIM, EL 2015 Els conflictes van baixar en els anys de crisi, perquè es prioritzav­a mantenir l’ocupació

UN “CALVARI EMPRESARIA­L” Les centrals amenacen els empresaris per obtenir alces salarials i recuperar les retallades

 ?? MIGUEL TOÑA / EFE ?? Manifestac­ió dels estibadors del port de Bilbao durant la vaga de juliol
MIGUEL TOÑA / EFE Manifestac­ió dels estibadors del port de Bilbao durant la vaga de juliol
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain