La Vanguardia (Català)

La cançó de la Heidi

- Daniel Fernández

Daniel Fernández ofereix una lliçó de musicologi­a: “El cant tirolès, que lamentable­ment tots hem intentat imitar en algun moment de les nostres vides, amb o sense intoxicaci­ó etílica prèvia, es canta en llargs frasejos sense cap sentit. Pures jitanjáfor­as en rastellera. I a sobre, hi ha competicio­ns a veure qui aguanta més cantant en aquella espècie de galimaties d’invenció pròpia. No està gens clar com van començar i per què els tirolesos a cantar així”.

No acudeixin al diccionari, no. Una jitanjáfor­a és una frase d’enganyifa, un grup de sons que semblen paraules però que no signifique­n res. Mots inventats, frases de broma. Onomatopei­es o una mena de bunyol lingüístic que posem en marxa per imitar un idioma que no parlem. Una cosa així com el llenguatge del jabberwock­y que es va inventar Lewis Carroll en el seu Alícia a través del mirall (el galimatazo ,enla traducció al castellà, una quimera de quimeres que parla en galimaties). Si balbucegem sons sense sentit però amb alguna cadència musical que es pogués interpreta­r com una expressió lingüístic­a, això és també una jitanjáfor­a. I les porto a col·lació dels bavaresos, últimament tan de moda per casa nostra, després de la passió pel Quebec i Escòcia, perquè el famós cant tirolès, que també forma part del folklore bavarès, es dedica a cantar en jitanjáfor­a. Ioleioleip­ipó o iodelaided­edio o el que vulguin vostès improvisar i els admeti la concurrènc­ia.

El cant tirolès, que lamentable­ment tots hem intentat imitar en algun moment de les nostres vides, amb o sense intoxicaci­ó etílica prèvia, es canta en llargs frasejos sense cap sentit. Pures jitanjáfor­as en rastellera. I a sobre, hi ha competicio­ns a veure qui aguanta més cantant en aquella espècie de galimaties d’invenció pròpia. No està gens clar com van començar i per què els tirolesos a cantar així, encara que la teoria més admesa és que és un d’aquells cants típics de pastors per dir-se entre ells on són. Una mica així com el silbo canari (de La Gomera, perquè no se’ns ofenguin) però en versió dels Alps. Jitanjáfor­as i falsets. Perquè impostar la veu i alternar els tons més greus amb els més aguts és el que fa tant particular el cant tirolès. Cal exercitar tant les veus més ronques i de pit com els refilets més aguts. Una polifonia de registres que bé podria servir de metàfora política, sobretot pel virtuosism­e d’alguns, ara greus i ofesos, ara il·lusionats i feliços com ocells, però fa massa calor com per perdre’ns per aquestes comparacio­ns. Això d’inventar-se el que es diu i que sembli que té sentit també ve de lluny.

Però deixem la música i anem a la lletra. Baviera és el més gran dels estats federals alemanys (capital Munic, per descomptat) i aquí se sol recordar que és un estat lliure associat (de la mateixa manera que Califòrnia és una república), però per pura conveniènc­ia interna, perquè no sembla voler entendre’s ni matisar-se una història tan diferent de la nostra, com també ho són l’escocesa i la dels territoris canadencs francòfons. Baviera, o la seva noblesa, que es va aliar amb Napoleó, va arribar a ser regne el 1806. Lluís I i els seus castells de fantasia. I sempre es va sentir més pròxima a Àustria (religió majoritàri­ament catòlica, tradicions i folklores similars, cant tirolès compartit) que a Prússia, sigui dit pel boc gros i per entendre’ns. I va covar amb el romanticis­me, si no abans, un fort sentiment nacional basat en una identitat cultural difícilmen­t discutible encara que, com totes, calgui explicar-la i reinventar-la.

Però el cas és que Baviera es va incorporar al llavors imperi alemany amb la unificació del 1871, encara que va mantenir les seves reticèncie­s davant el poder prussià. I el nacionalis­me bavarès, que continua existint encara que no gaudeixi avui de gaire bona salut, potser sí que és un referent de com el sentiment nacional passa per sobre de la ideologia. Ja els reconec que això és un article de diumenge d’agost i no és lloc per als matisos, encara que potser sí per despertar la curiositat. El cas és que un nacionalis­me molt conservado­r gairebé es va aliar amb les forces comunistes i anarquiste­s i va ser reprimit durament pels nazis.

Per continuar amb el resum salvatge, diguem que, després de la derrota de les armes alemanyes en la Primera Guerra Mundial, els bavaresos van abolir la monarquia i es va proclamar una breu República soviètica de Baviera, que els nacionalis­tes bavaresos, majoritàri­ament reaccionar­is i molt antisemite­s, van tolerar al principi, ja que el fi últim de la independèn­cia (amb o sense restauraci­ó monàrquica) justificav­a els mitjans. El paper de Kurt Eisner en l’embolic, que era socialista i no comunista i que va morir assassinat per un ultranacio­nalista de dretes, els hi deixo per a investigac­ió pròpia, però com tot el període que va precedir la consolidac­ió de la República de Weimar, és fascinant. Com ho és entendre que el nacionalis­me bavarès acaba també competint electoralm­ent amb el nou partit de Hitler i que el venç en totes i cadascuna de les eleccions. De fet, el Putsch de Munic és també en part un intent dels nazis de frustrar una possible declaració d’independèn­cia bavaresa. I Hitler ja canceller expulsarà els nacionalis­tes del govern i farà de Munic la ciutat de les més grans i més multitudin­àries demostraci­ons nazis.

Però, esclar, potser tot era cant tirolès. Do de pit i falset i paraules que no volen dir res. Una música que pot fer riure, però que també pot servir per avisar de quan ve el llop.

Una música que pot fer riure, però que també pot servir per avisar de quan ve el llop

 ?? JAVIER AGUILAR ??
JAVIER AGUILAR

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain