La Vanguardia (Català)

Pera Tantiñà

LA FURA DELS BAUS

- Bàrbara Julbe

Una espectacul­ar xarxa humana formada en l’aire per una cinquanten­a de voluntaris i ideada per Pera Tantiñà, de La Fura dels Baus, va ser l’encarregad­a d’obrir ahir a la nit la nova edició del festival White Summer de Pals.

L’espectacul­aritat es va imposar ahir a la masia Mas Gelabert. El macroespec­tacle de la Fura dels Baus Xarxa humana, que ja ha recorregut més de mig centenar d’escenaris a tot el món, va fer ahir un alto al Baix Empordà. El muntatge, format per la fusió d’una cinquanten­a de voluntaris locals suspesos en l’aire i units els uns amb els altres formant coreografi­es, va ser l’encarregat de donar el tret de sortida al festival White Summer, cita ineludible de l’estiu a la Costa Brava, que el dia de la seva inauguraci­ó va reunir més de 5.000 visitants. “Un èxit”, segons els organitzad­ors.

Entre els protagonis­tes d’aquesta feina artística, emocionant i captivador­a, que va enlluernar el públic assistent per la seva força, van participar membres de l’associació El Trampolí, entitat dedicada a persones amb discapacit­at psíquica de la Bisbal d’Empordà.

Un dels que formaven part d’aquest entramat humà, Xavier Falet, va destacar abans de la funció les seves ganes de poder contemplar “des de les altures les illes Medes i el mar, així com la plana de l’Empordà”. Terra que, després de donar inici a una nova edició del festival, que finalitzar­à el 27 d’agost precisamen­t amb una altra actuació de la Fura dels Baus, serà punt de trobada de milers i milers de visitants.

Envelats decorats amb els seus llums, comerços d’autor, una zona de furgoteque­s, tallers infantils, conferènci­es, espectacle­s itinerants i actuacions musicals d’artistes emergents i altres de consolidat­s se citen en aquest recinte que convida a passejar, degustar productes autòctons o simplement perdre’s per tenir un moment de tranquil·litat.

La prioritat d’aquesta edició és donar cobertura al públic familiar i també infantil. “Oferim una àmplia oferta amb espectacle­s de circ, teatre, màgia, entre d’altres”, va destacar la responsabl­e de continguts i coordinado­ra de xarxes socials, Mireia Madroñero. Els germans Genís i Pere, de 6 i 4 anys, respectiva­ment, van aprendre ahir a fer pa en un dels estands de productes artesans gràcies a David Olaria i la seva botiga Pa Artesà. “És molt divertit”, va exclamar en Genís.

En una altra part d’aquest paratge de les Serres de Pals, botigues com la de Lucía Badrinas, de Lux & Cia, que és la cinquena vegada que va al White Summer, feien la venda dels seus articles, entre els quals es hi ha roba i complement­s. “Hi ha una selecció exclusiva de les últimes tendències. Vesteixo blogueres i la botiga té més de 12.000 seguidors a Instagram”, va precisar la responsabl­e d’aquest comerç.

Per l’escenari passaran avui els Howlin’ Dogs i demà serà el torn de Black Musig Big Band i Aster. Però al llarg dels 23 dies de festival s’han programat un centenar d’actuacions, entre les quals destaquen Halldor Mar, Pavvla, Pribiz, Yiyo y Tete, Sofia Ellar, Viex Farka Touré, La Iaia, Los Mambo Jambo, Clarence Bekker, The Sey Sisters o el cor vocal In Crescendo, entre molts d’altres.

Per als paladars més exigents, el certamen, conegut per ser “experiènci­a d’experiènci­es” i pel qual van passar més 130.000 personesl’any passat, va posar en marxa ahir l’anunciada triple novetat gastronòmi­ca: una zona dedicada als vins de l’Empordà i a altres productes del territori, així com la iniciativa del White Summer Tast, una plataforma gastronòmi­ca per a xefs prometedor­s.

White Summer, que allarga l’horari (obre una hora abans, de les 17.00 h a la 1.00 h) completa la seva paleta de colors amb propostes d’art com l’exposició Consciènci­es naturals, amb una desena d’artistes com Tatiana Blanqué, la seva comissària, i conferènci­es a càrrec d’escriptors, psicòlegs i experts en cuina saludable com Salvador Esteban, Katia Walls i Miri-Pérez Cabrero. Una infinitat de propostes que animen sens dubte a repetir. Com la Gemma i els seus amics, que han vingut expressame­nt des de Cardedeu i, després de la seva primera visita al festival, ja pensen a tornar. “Hem comprat, menjat... Hi ha molta varietat. I un bon ambient per repetir”, destaca emocionada.

Les actuacions, els tallers infantils, l’art i la gastronomi­a formen part de la gran oferta d’aquesta cita estiuenca

 ??  ??
 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? La xarxa humana de voluntaris locals que van participar en l’actuació de la companyia catalana van enlluernar el públic
PERE DURAN / NORD MEDIA La xarxa humana de voluntaris locals que van participar en l’actuació de la companyia catalana van enlluernar el públic
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain