La Vanguardia (Català)

Timo Buetefisch

FUNDADOR DE COOLTRA

- MAR GALTÉS Barcelona

Va crear Cooltra el 2006 amb 25 motos de lloguer per a turistes per passejar per Barcelona i ara en té unes 11.000 que circulen per Espanya, Itàlia, França i Portugal, on presta motos a curt i llarg termini. Factura 10 milions d’euros.

La gent viu en ciutats que estan cada vegada més congestion­ades. Les motos elèctrique­s guanyen adeptes sense parar. El concepte de pagar pel servei i no per la propietat pinta que deixarà de ser una moda i es convertirà en tendència. I combinats aquests elements, resulta una conjunció astral que impulsa els negocis de mobilitat sobre dues rodes. Però aquest escenari ideal era inimaginab­le quan el 2006 a Timo Buetefisch, després de tenir durant tres setmanes la seva moto al mecànic, se li va acudir crear una companyia de lloguer de motos.

Cooltra va néixer amb 25 motos per llogar a turistes. Avui és una plataforma amb 11.000 motos, que opera en cinc àrees de negoci i a quatre països europeus –Espanya, Itàlia, França i Portugal–. Y Timo Buetefisch (Hannover, 1974) continua apuntant alt: “Volem ser la plataforma número u en solucions de mobilitat a dues rodes a Europa”. I vol facturar 100 milions d’euros, d’aquí a cinc anys. De moment, el 2016 va facturar 10 milions, i preveu tancar el 2017 en 18 milions.

Cooltra té la seva base a Barcelona, on Buetefisch va arribar per cursar l’MBA de l’Iese, i es va quedar per emprendre: primer, ho va intentar amb un negoci per importar rams de flors des d’Holanda. Un model molt actual però que llavors va fracassar. I després de passar per Bertelsman­n, es va llançar de nou a emprendre, sobre rodes.

Cooltra realitza el 20% del negoci a Barcelona, on hi ha els serveis centrals, i és el laboratori de proves de totes les noves línies de negoci. La companyia va començar sent un lloguer de motos a curt termini (ara aporta el 30% del negoci), després a llarg termini (de mitjana, 4 mesos: joves profession­als, estudiants, expatriats; representa el 20% dels ingressos). Té una divisió de lloguer de flotes (per a ajuntament­s, policies, empreses, que ja suposa el 40%). I s’ha apuntat a l’economia col·laborativa amb ECooltra, la seva gran aposta: es tracta d’una flota de motos –totes elèctrique­s– repartides per la ciutat, que es lloguen per minuts i s’activen des d’una app (a Barcelona ja n’hi ha 360, i també n’hi ha a Madrid, Lisboa i Roma; en total, 1.000 motos disponible­s i 100.000 usuaris apuntats). I acaben d’anunciar una inversió de 7 milions per assolir les 3.000 motos d’ECooltra aquest any. “Volem portar aquest servei a totes les ciutats europees”.

I finalment, han creat EcoScootin­g, empresa de missatgeri­a sostenible –motos elèctrique­s, 150 conductors de plantilla pròpia–, que dona servei urgent de lliurament­s a empreses de menjar i de comerç electrònic. Aquestes dues últimes divisions represente­n encara cada una un 5% del negoci. Les tres primeres assegura que ja són rendibles. El capital del grup està repartit entre dues family offices alemanyes (tenen un 76% i un 9%) i el fundador, amb un 15%. “Hem fet aportacion­s de socis, però anem molt bé amb aquesta estructura”, diu.

En aquests anys, “l’empresa s’ha transforma­t cap a un negoci més tecnològic”, explica Buetefisch. La companyia creix en totes les seves divisions, i en totes té competidor­s diferents... “Nosaltres tenim cor llatí i ment alemanya”, encara que a Alemanya encara no hi han entrat. “Estem orgullosos d’empènyer la mobilitat elèctrica. Vam començar fa set anys i ara amb 2.500 unitats tenim la flota elèctrica més gran d’Europa”. Explica que hi ha usuaris que les proven amb el sistema sharing i després es passen a contractes a llarg termini o de rènting. Com a companyia han provat totes les marques: ara en elèctrica funcionen amb l’alemanya Govecs i també la california­na Zero Motorcycle­s i la catalana Scutum. “Es necessita molta inversió per fer una bona moto”, valora Buetefisch.

El futur de Cooltra és créixer, i Buetefisch sembla no tenir fre. Pensa a llogar motos a turistes a Mykonos, flotes profession­als a Berlín, delivery a Londres, a París... “Encara no ho hem decidit”. El seu negoci és molt estacional –el 70% entre l’abril i l’octubre– , i “és a partir de setembre quan preparem la temporada següent”.

La companyia inverteix 7 milions per arribar a 3.000 motos de ‘sharing’ ECooltra a quatre ciutats

EcoScootin­g fa lliurament­s urgents per a empreses de menjar i comerç electrònic

 ??  ??
 ?? KIM MANRESA ?? Timo Buetefisch va arribar a Barcelona el 2003 per estudiar un MBA d’Iese
KIM MANRESA Timo Buetefisch va arribar a Barcelona el 2003 per estudiar un MBA d’Iese

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain