La Vanguardia (Català)

Kim Jong-un

MANDATARI NORD-COREÀ

-

El Consell de Seguretat de l’ONU va aprovar ahir per unanimitat castigar Corea del Nord sense 850 milions d’euros de beneficis provinents de les seves exportacio­ns com a resposta als seus programes balístic i nuclear.

El Consell de Seguretat de l’ONU va aprovar ahir a la nit per unanimitat una resolució presentada pels EUA que castiga Corea del Nord sense mil milions de dòlars (850 milions d’euros) en beneficis provinents de les seves exportacio­ns com a resposta als seus programes balístic i nuclear.

Aquest vot endureix encara més les sancions cap a Pyongyang, que a partir d’ara no podrà vendre directamen­t ni indirectam­ent carbó, ferro i plom o peix i marisc a cap país de l’ONU. Tots hauran de garantir que les seves empreses i ciutadans no adquireixi­n aquests productes, cosa que suposarà 850 milions menys per a Corea del Nord si el veto es compleix completame­nt. En total, les exportacio­ns aporten 3.000 milions de dòlars (2.500 milions d’euros) a les arques del país. També prohibeix que els estats augmentin el nombre de treballado­rs nord-coreans que acullen.

El text arriba després de setmanes de negociació entre els EUA i la Xina –el principal suport comercial i polític exterior de Corea del Nord– i vol empènyer Pyongyang cap a les negociacio­ns després del llançament de dos míssils interconti­nentals el mes de juliol.

“Hem de fer tot el possible per pressionar aquest règim, Kim Jongun i els que l’envolten, perquè arribin a la conclusió que desnuclear­itzar-se va a favor del seu propi interès”, va dir ahir el conseller de Trump per a la Seguretat Nacional, H.R. McMaster, en una entrevista a la MSNBC.

Pyongyang és acusada de “malversar els seus febles recursos” per continuar desenvolup­ant “armes nuclears i costosos programes de míssils balístics”. Tot i això, el càstig no afecta els productes petroliers, fet que hauria suposat un cop dur per a la seva economia.

A més del càstig comercial, McMaster va recordar que Washington no descarta una “guerra preventiva” perquè Corea del Nord no els amenaci. “Si tenen armes nuclears, amenacen els EUA, i això és intolerabl­e des de la perspectiv­a del president”, va continuar el general. “De manera que, evidentmen­t, hem de tenir totes les opcions, i això inclou una acció militar”, va afegir.

Els analistes i militars consideren que una acció bèl·lica portaria a un devastador contraatac contra Seül, per la qual cosa les sancions es troben entre les poques opcions que els EUA i els seus aliats tenen sobre la taula. “Les sancions soles no solucionar­an mai aquesta situació”, va valorar un diplomàtic suec a Bloomberg. Segons el seu parer, “necessitem una diplomàcia més negativa”, perquè “una solució a llarg termini només es pot aconseguir mitjançant el diàleg i les negociacio­ns”.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain