La Vanguardia (Català)

Esplendor borsària

Les borses mundials tripliquen el seu valor des del crac del 2009

- LALO AGUSTINA Barcelona

Vuit anys i mig després que les borses mundials toquessin fons el març del 2009, es torna a parlar de l’exuberànci­a irracional que va definir Alan Greenspan, des de la presidènci­a de la Fed, abans de l’esclat de la bombolla.

El 5 de desembre del 1996, en una conferènci­a pronunciad­a al vespre a l’American Enterprise Institute de Washington, Alan Greenspan, president llavors de la Reserva Federal dels Estats Units, va llançar la pregunta: “Quan sabem que l’exuberànci­a irracional ha disparat indegudame­nt el valor dels actius?”. A punt de tancar l’any borsari, l’exuberànci­a –un terme que passaria a la història de la ciència econòmica– era innegable en aquell moment.

Als Estats Units, el Dow Jones acumulava una revaloritz­ació del 25%. A Alemanya, el Dax pujava ja un 30%. Més lluny, a Hong Kong, les accions s’havien anotat un 34% en onze mesos... Internet ja havia irromput amb força en les vides de milions de persones i empreses, amb el consegüent impuls a la globalitza­ció i la productivi­tat. Greenspan –Bubble

Man, l’home bombolla, com el batejaria Peter Hartcher anys després– no va veure venir la crisi de les puntcom de començamen­ts de la dècada anterior ni ha entonat mai el mea culpa per la gran recessió, alimentada en gran part per la política monetària expansiva, el creixement exponencia­l del crèdit i els excessos immobiliar­is que estaven a punt d’explotar el febrer del 2006, quan va cedir la butaca a Ben Bernanke.

El que va passar després és història, però ara, vuit anys i mig després que les borses mundials toquessin fons el març del 2009, torna a estar de moda parlar de l’exuberànci­a irracional. Els mercats volen. Malgrat la força de les dades, el mateix Greenspan, que ara té 91 anys, ha negat que hi hagi tal exuberànci­a –o caldria dir-ne bombolla?– en el mercat de valors dels Estats Units i, per extensió, a la resta del món. Només la veu en el mercat de bons, inflat pel llarguíssi­m període de tipus baixos que ha portat l’endeutamen­t mundial als 217 bilions de dòlars, uns 190 bilions d’euros, l’equivalent a una mica més de tres vegades el PIB mundial.

A les borses, amb un protagonis­me evident de les empreses tecnològiq­ues dels Estats Units, el ral·li ha estat impression­ant i global. El MSCI All Countries World Index, que mesura l’evolució del valor d’empreses de 23 grans països desenvolup­ats i 24 d’emergents, ha multiplica­t per 2,7 el seu valor des del començamen­t de la gran recessió. La capitalitz­ació borsària de totes les borses mundials ja és de 80 bilions de dòlars i el Dow Jones, el principal índex de Wall Street, ha pujat més d’un 20% en els últims nou mesos. El creixement de l’economia és el fort vent que bufa per darrere, juntament amb els tipus baixos. Gairebé tot va molt bé, massa bé, i potser per això cal tornar a preguntar-se: Quan sabem que l’exuberànci­a irracional ha disparat indegudame­nt el valor dels actius? Gairebé sempre quan ja és massa tard.

Alan Greenspan el 1996 es va preguntar pel valor dels actius i el dubte és totalment vigent 21 anys després

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain