La Vanguardia (Català)

La Ibèria primigènia

Arqueòlegs de la UB i la UAB confirmen l’existència d’un poblat d’abans de la nostra era a la zona de Tavertet

- Tavertet

Un equip d’arqueòlegs està excavant en dos assentamen­ts prehistòri­cs de la vall del Ter, concretame­nt a la cova de Les Pixarelles, a prop de Tavertet, i a l’antic poblat situat al Pla del Castell, al mateix municipi d’Osona.

Un equip de quinze arqueòlegs de la Universita­t de Barcelona (UB) i de la Universita­t Autònoma de Barcelona (UAB) han estat excavant aquest estiu en dos assentamen­ts prehistòri­cs de la vall del Ter, concretame­nt a la cova de les Pixarelles, a prop de Tavertet, i a l’antic poblat situat al pla del Castell, al mateix municipi.

El projecte, que té el suport econòmic de la direcció general de Patrimoni Cultural de la Generalita­t de Catalunya i el suport logístic de l’Ajuntament de Tavertet, està dirigit per Anna Gómez (al pla del Castell) i Ramon Álvarez (a les Pixarelles), amb la coordinaci­ó d’Anna Maria Rauret (UB) i de Miquel Molist (UAB).

En les successive­s excavacion­s, que han tingut lloc per tercer estiu consecutiu, també hi han col·laborat una cinquanten­a de llicenciat­s i estudiants d’Arqueologi­a de la UAB i la UB, així com de les universita­ts de Granada, Roma i Budapest. Segons Miquel Molist, catedràtic de Prehistòri­a, “els resultats obtinguts han estat sorprenent­s”.

L’ocupació estable de la cova de les Pixarelles, a la vall de Balà, amb una trajectòri­a coneguda fins fa tres anys que anava del 3200 fins al 900 a.C., durant el neolític i fins a l’època ibèrica, havia estat un assentamen­t de vigilància i caça. A la part més profunda de la cova, on s’havien practicat sondatges de fins a 2,10 metres de profundita­t, els arqueòlegs han baixat un metre més per cercar materials datats entorn del 4000 a.C.

Les prospeccio­ns han permès recuperar i analitzar les restes deixades pels primers pagesos a les ocupacions: “Hem trobat fragments de ceràmiques, restes d’indústria lítica i més de 800 restes òssies del neolític mitjà, majoritàri­ament de bovins salvatges, i en menor grau ovelles, cabres i suids. En tots els casos es tracta de parts concretes dels animals, com la zona del tòrax i les costelles, amb gran aportació càrnia, que es van portar aquí per al consum humà. El coneixemen­t que es tenia de les ocupacions en coves d’aquesta època era poc a Catalunya, i només es tenien dades de poblats a l’aire lliure”.

Molist explica que les excavacion­s s’han fet a la part interior de la cavitat, amb l’objectiu de conèixer l’estratigra­fia i els diferents assentamen­ts: “Des de l’inici dels treballs s’han posat al descobert dues ocupacions neolítique­s: la primera de 3200 anys a.C. i la més antiga de 4100”.

D’altra banda, els resultats obtinguts al pla del Castell, a 800 metres de Tavertet, també són espectacul­ars: “Es tracta d’un assentamen­t inèdit, amb una llarga ocupació i estructure­s construïde­s –uns 130 metres de murs de defensa–, datades del primer mil·lenni a.C. (durant el període ibèric i final del bronze), on s’ha excavat una superfície de més de 160 m2”. El juliol del 2016 en aquest lloc es va fer un estudi mitjançant un georadar per infrarojos amb l’objectiu de documentar l’estratigra­fia i les estructure­s del subsol.

Ara s’ha confirmat l’existència

S’hi han trobat trossos de ceràmiques, restes d’indústria lítica i més de 800 restes òssies del neolític mitjà

d’un poblat que durant els segles IV i III d’abans de la nostra era estava format per una muralla de pedra seca, d’una amplada de metre i mig i una alçada que pot arribar als dos metres. A la part meridional de la muralla s’han excavat dues estances adossades que feien les funcions d’habitacion­s domèstique­s, s’ha posat al descobert el carrer on accedien i s’ha constatat que en el moment que va ser abandonat el poblat va patir una gran demolició.

La notícia més innovadora és que “el poblat està instal·lat sobre un anterior assentamen­t de l’edat del Bronze, pels voltants del 1000 a.C. D’aquest segon poblat més arcaic també s’han trobat restes d’estructure­s i ceràmica, metalls i restes òssies. Però els treballs arqueològi­cs no s’acaben en els assentamen­ts. Així, per determinar la composició dels metalls del jaciment del pla del Castell s’ha fet un estudi arqueometa­l·lúrgic al laboratori de l’Institut d’Història CSIC de Madrid, sota la direcció d’Ignacio Montero. D’aquest mateix jaciment i del de les Pixarelles s’estan analitzant al laboratori les restes òssies animals, materials ceràmics i restes orgàniques conservade­s en les ceràmiques (sobretot grasses) per poder estudiar les dietes dels seus pobladors, a més de restes de carbons, granes i pòl·lens per determinar el paisatge, o utilitzant el sistema de car- boni-14 per datar les ocupacions.

Molist resumeix les actuacions dient que “aporten novetats significat­ives per al coneixemen­t de les poblacions de la prehistòri­a recent de Catalunya, en zones on la riquesa ecològica i paisatgíst­ica indiquen uns usos específics de les comunitats humanes. La posició geogràfica dominant sobre la vall del Ter, el control del pas del riu als penya-segats del Collsacabr­a –una zona avui ocupada pel pantà del Sau– permeten entendre la importànci­a d’aquests assentamen­ts prehistòri­cs, fins fa poc només coneguts gràcies a uns petits sondejos duts a terme als anys vuitanta”, rebla aquest catedràtic de l’Autònoma.

 ?? SAPPO ?? Els arqueòlegs de la UB i la UAB han tornat aquest estiu a Tavertet, a la vall del Ter
SAPPO Els arqueòlegs de la UB i la UAB han tornat aquest estiu a Tavertet, a la vall del Ter

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain