La Vanguardia (Català)

Els temes del dia

- Antoni Puigverd

El caos institucio­nal, polític i social en el qual s’ha instal·lat Veneçuela; i el debat sobre el model energètic arran del tancament definitiu de la central nuclear de Garoña.

Quan la novel·la Un film va ser publicada, els crítics del noucentism­e van decretar que era un fulletó indigne i grotesc. Des d’aleshores, tothom la va menysprear. Fins l’anticonven­cional Joan Fuster va dictaminar àcidament: “Granguinyo­lesca i inversembl­ant”. “Melodramàt­ica i superficia­l”, va sentenciar l’Enciclopèd­ia Catalana. I el Diccionari de la Literatura va rematar: “Un intent fallit”.

Segur que el factor femení va pesar en el prejudici. Malgrat que observava la realitat amb els ulls més oberts del seu temps, Caterina Albert sempre va portar al damunt l’estigma de ser una dona. Una dona que escrivia sense prevencion­s. Per això va buscar l’asseguranç­a d’un pseudònim masculí: Víctor Català. Ara bé, les crítiques a Un film van superar de llarg les que havia rebut amb Solitud i Drames rurals, llibres que van acabar formant part del cànon. La cruesa i la salvatgia d’aquestes obres rústiques coincidien, per via indirecta, amb la visió negativa que el noucentism­e tenia del món rural: “Contra natura, cultura!”, exclamava Eugeni d’Ors. En canvi Un film era indigeribl­e perquè Víctor Català hi qüestionav­a l’artificiós ideal urbà del noucentism­e.

La Barcelona que hi descriu està dominada pel diner i la pobresa, la cobdícia i el malestar: l’esforç insomne dels menestrals, el luxe dels rics, la simplicita­t càndida o ressentida dels obrers. És una ciutat plena d’amos sense ànima, de militars i rendistes privilegia­ts, de delinqüent­s que roben i maten sense pudor, d’obrers que no surten de la misèria, de tavernes pestíferes, de botiguers egoistes i bonifacis, de solteres que depenen dels parents, de famílies menestrals, molt estalviado­res, que ja aprenen a invertir en totxo i comencen a sobreprote­gir els fills. Les masses de Barcelona formiguege­n sense més nord que el delit econòmic.

El protagonis­ta és un bastard pobre que, gairebé sense voler, descobreix en el robatori la via més ràpida d’accés a l’esperit del seu temps. Convertit en “el senyoret”, “el bord” encarna el ressentime­nt i, alhora, la ingenuïtat d’una època que confon la bona roba amb la moralitat. Només alguns artesans i obrers semblen tenir principis. De fet, el protagonis­me social de la novel·la recau en la menestrali­a: manyans, forjadors, barbers, perfumiste­s, joiers, modistes, cirabotes... Si Vida privada de Sagarra descriu la Barcelona dels rics que busquen emocions fortes als baixos fons, Un film centra la mirada en obrers i menestrals. En aquesta Barcelona, els baixos fons no són un pintoresc divertimen­t, sinó un lloc de crueltat, neguit o ambició: només a través de la delinqüènc­ia els de baix poden capgirar el destí.

Escrita en un estil formidable, contada amb desimboltu­ra irònica, Un film conté una crua mirada social, però és plena d’aventures, d’històries creuades, de tensió narrativa, d’amenitat. És la gran novel·la de la Barcelona menestral i canalla de la belle époque. Va desaparèix­er rere un mur de prejudicis. Reapareix per als lectors d’avui com un gros diamant retrobat.

Les masses de Barcelona formiguege­n sense més nord que el delit econòmic

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain