La Vanguardia (Català)

Portes giratòries

Susana Díaz no ha trigat ni dos mesos a situar en càrrecs públics quatre consellers rellevats després de la seva derrota a les primàries

- ADOLFO S. RUIZ Sevilla

Susana Díaz recol·loca en càrrecs públics quatre consellers de la Junta que havien estat cessats.

Menys de dos mesos és el que ha trigat Susana Díaz a trobar càrrecs de recanvi en tasques dependents de la Junta per als consellers cessats durant la seva última remodelaci­ó del Govern andalús. Dels cinc que van sortir després que ella perdés les primàries del PSOE, quatre ja tornen a ocupar càrrecs públics, i només Emilio de Llera, el considerat conseller rebel de Díaz, va tornar a la seva feina anterior, a la Fiscalia de Sevilla, on té plaça fixa. Les portes giratòries treuen fum a Andalusia.

Díaz no oblida els seus ni els deixa a l’estacada, tot i que, suposadame­nt, el cessament dels consellers estava justificat per la seva falta de pols i d’activitat política i amb l’objectiu, que ella mateixa va posar de manifest, de “recuperar la gestió dels afers més sensibles davant els ciutadans”, aparcats en la lluita per arribar a la secretaria general del PSOE.

Els primers que es van col·locar van ser l’exconselle­ra d’Educació Adelaida de la Calle, nomenada presidenta de la Corporació Tecnològic­a d’Andalusia, una fundació en principi privada però que va néixer impulsada per la Junta, que es manté en la seva gestió. Alhora, Díaz va situar l’exconselle­r d’Ocupació, José Sánchez Maldonado, al capdavant de la Universita­t Internacio­nal d’Andalusia (Unia), l’única de la comunitat en què el seu president és designat directamen­t per la Junta.

A l’últim consell de Govern abans de les vacances, la presidenta va nomenar el metge Aquilino Alonso –exconselle­r de Sanitat que va viure les protestes multitudin­àries nascudes a Granada i que després es van estendre a la resta del territori– nou director gerent de l’Agència Andalusa de l’Energia, una activitat que no sembla la més adequada per a algú que és llicenciat en Medicina i amb un màster en Salut Pública. Finalment, l’exconselle­ra d’Agricultur­a, Carmen Ortiz, que va protagonit­zar un pas gris pel Gabinet, va ser nomenada presidenta de l’Autoritat Portuària d’Almeria.

Recalar a la màxima autoritat dels ports andalusos s’ha convertit en un clàssic de les portes giratòries. Un refugi de dinosaures polítics. El port de Sevilla està presidit per Manuel Gracia (expresiden­t del Parlament); el de Màlaga, per Paulino Plata (exconselle­r amb Chaves i Griñán); al capdavant del de Huelva hi ha Javier Barrero (exdiputat); Francisco Álvarez de la Chica (exconselle­r de Chaves i Griñán) dirigeix el de Motril, i José Luis Blanco (exconselle­r de Chaves), el de la badia de Cadis.

Juan Marín, el líder de Ciutadans a Andalusia, assegura que si ells estiguessi­n en el Govern “no existirien les portes giratòries”, tot i que la formació d’Albert Rivera tampoc sembla disposada a posar el crit al cel per aquestes pràctiques. “El polític ha de tornar a la seva feina una vegada acabada la seva etapa en la vida pública. Hi ha vida fora de la política, però molts polítics no ho entenen”, sosté.

Més contundent­s es mostren a Podem, formació que remarca que la necessitat de lluitar contra les portes giratòries es fa palesa amb actuacions d’aquesta mena. “Díaz no comprèn que cal posar fi a aquesta pràctica. Però esclar, on anirà ella quan surti de la política, si no ha treballat mai fora?”, assenyalen.

La constataci­ó que aquestes pràctiques continuen funcionant a ple rendiment s’ha afegit a Andalusia a la indignació ciutadana pel fet que els diputats hagin rebutjat, una vegada més, la proposta d’Units Podem perquè ses senyories deixin de cobrar dietes i complement­s durant el mes d’agost, que és inhàbil a efectes parlamenta­ris. Pel portaveu socialista Mario Jiménez, la proposta és “un clàssic de l’estiu de Podem”.

La novetat d’aquest any és que han sortit a la llum dues comissions que amb prou feines s’han reunit des del 2015 i, malgrat això, els seus integrants cobren religiosam­ent dietes mensuals. Diners per no fer res. La comissió de Desenvolup­ament Estatutari només s’ha reunit per constituir-se, i la de Seguiment i Control del Finançamen­t dels Partits Polítics, per constituir-se i per nomenar un nou membre després d’una renúncia. En total, poc més de cinc minuts cadascuna, però els presidents i portaveus de totes dues comissions perceben els 460 euros mensuals estipulats, 337 per als vicepresid­ents i 178 per als secretaris. En total, 32.490 euros per deu minuts de reunió.

Portes giratòries i comissions fantasma, dues pràctiques que incremente­n el malestar ciutadà envers determinad­es pràctiques dels seus representa­nts polítics.

Només Emilio de Llera, el conseller ‘rebel’, ha tornat a la seva antiga feina, a la Fiscalia de Sevilla

 ?? JULIO MUÑOZ / EFE ?? La presidenta Díaz durant la presa de possessió del nou rector de l’Unia, l’exconselle­r José Sánchez
JULIO MUÑOZ / EFE La presidenta Díaz durant la presa de possessió del nou rector de l’Unia, l’exconselle­r José Sánchez

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain