La Vanguardia (Català)

L’autodestru­cció de Trump

Les falsedats del president erosionen el seu poder i la relació amb el seu partit

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Els Boy Scouts tenen unes regles d’or. Una de les primordial­s assenyala que “un escolta digne de confiança diu la veritat”.

Donald Trump no va formar mai part d’aquesta organitzac­ió.

“No el preocupa ser un president veraç”, diagnostic­a en conversa telefònica Julian Zelizer, autor i professor d’Història a la Universita­t de Princeton.

“Desconeixe­m què del seu interior el porta a no dir la veritat, si és que no recorda les coses que diu o si és una estratègia. Però hi ha episodis que resulta evident que no són certs, s’interpreti­n com es vulgui”, matisa.

“Per què ho fa? No ho sabem, però per la majoria del país soscava la seva credibilit­at, ho veiem a les enquestes”, precisa Zelizer.

La prospecció més recent de la Quinnipiac University indica que el 61% dels ciutadans desaprova la seva gestió, dels quals un 55% assegura que estan molt disgustats, la xifra més alta registrada al llarg del seu mandat.

I, malgrat que manté una forta base conservado­ra, aquest suport també baixa. Si l’acceptació entre els seus es va situar en el 84% al juny, la xifra es redueix al 76% a primers d’agost.

En el global, el 62% no el considera honest. Els sis mesos de la seva presidènci­a suposen una constant erosió. La seva conducta està marcada per una successió d’afirmacion­s manifestam­ent falses, unes que en contradiue­n d’altres sense rubor, i que converteix­en la Casa Blanca en una versió actualitza­da de l’hotel dels embolics dels germans Marx.

Aquestes dues últimes setmanes, tot i això, il·lustren com poques la capacitat de Trump per a l’autodestru­cció i la confrontac­ió amb el seu equip, els seus aliats republican­s al Capitoli, les institucio­ns o governs forans.

Entre dilluns i dimarts va presumir d’haver rebut dues trucades per felicitar-lo. Una del seu homòleg mexicà, Enrique Peña Nieto, sembla que impression­at per la caiguda en el nombre d’indocument­ats que travessen la frontera per la seva tasca.

L’altra, dels líders dels Boy Scouts, per agrair-li “el millor discurs” que un president havia fet mai a la seva festa o jamboree, celebrada el 24 de juliol. La premsa generalist­a, no l’especialit­zada en conspiraci­ons, va apuntar que la seva intervenci­ó va provocar consternac­ió per l’elogi al seu ego i els insults als que l’observen amb mirada crítica.

De fet, quan tot just va concloure la seva llauna, els Scouts van replicar que estaven al marge de partits i que no donen suport a candidats.

El Govern mexicà i l’organitzac­ió juvenil van desmentir en públic les presumptes trucades de congratula­ció. La qüestió va arribar fins a la portaveu Sarah Huckabee Sanders, que va reconèixer la seva inexistènc­ia.

–Va mentir? No va rebre aquestes trucades?

–No diria que va mentir. Aquesta és una acusació bastant atrevida. –Com ho definiria? –Les converses es van produir, però van ser en persona.

L’equip de Trump ha propiciat els anomenats fets alternatiu­s. Aquesta expressió quadra amb el que va passar dilluns passat.

La jornada es va fer de dia amb un tuit presidenci­al: “No hi ha caos a la Casa Blanca”. Al cap de poca estona i després de prendre possessió el general John Kelly com a cap de gabinet, es va anunciar que Anthony Scaramucci, al cap de deu dies de ser director de comunicaci­ó –de retruc va propiciar la marxa de Sean Spicer–, havia rebut la destitució fulminant.

A Kelly no li agradava l’estil de l’anomenat The Mooch (gorrer) o mini-Trump. L’excusa per acomiadar-lo van ser unes declaracio­ns

Les enquestes d’aquesta setmana marquen una caiguda de la confiança entre els votants republican­s

 ?? NICHOLAS KAMM / AFP ?? El president es va desplaçar ahir amb l’Air Force One a un camp de golf a Nova Jersey per passar-hi 17 dies de vacances
NICHOLAS KAMM / AFP El president es va desplaçar ahir amb l’Air Force One a un camp de golf a Nova Jersey per passar-hi 17 dies de vacances
 ?? FONT: Elaboració pròpia ??
FONT: Elaboració pròpia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain