La Vanguardia (Català)

Kelly afronta la missió impossible

El nou cap de gabinet de Trump s’enfronta al repte de pacificar l’ala oest i posar sentit comú a la Casa Blanca

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Les portes de la sala oval s’han tancat.

Aquest és un dels indicis que hi ha algú diferent al capdavant del gabinet de Donald Trump. Fins ara, segons expliquen, per allà hi passava qualsevol i ficava el nas a la sala de màquines del poder mundial.

El general John Kelly, de 67 anys i veterà de la guerra de l’Iraq, s’ha proposat de fer quadrar l’equip del president en la seva acabada d’estrenar condició de cap de l’Executiu. El seu desembarca­ment va resultar d’impacte. Va prendre possessió dilluns i immediatam­ent va obrir l’esperança al sentit comú, tan orfe en aquesta Casa Blanca.

Feia deu dies que havia estat nomenat Anthony Scaramucci, el mini-Trump pel seu estil mimètic, com a director del Departamen­t de Comunicaci­ó.

Al marge de les seves declaracio­ns insultants contra Reince Priebus, el predecesso­r del general en el càrrec, i Steve Bannon, l’assessor presidenci­al, a Kelly no li va agradar l’afirmació de Scaramucci que només retia comptes a Trump. Així que el nou comandamen­t a la plaça es va quadrar. Li va dir al president que si el volia a ell, havia de fer fora el “fanàtic” Scaramucci. Trump, desbordat pel desastre, malgrat el seu llenguatge grandiloqü­ent, no va tenir més remei que empassar-s’ho.

Després d’aquella bomba, la portaveu Sarah Huckabee Sanders va assegurar que tothom sense excepció havia de comunicar-se amb Kelly. Cal incloure-hi consellers tan singulars com la filla, Ivanka Trump, i el seu marit, Jared Kushner.

Leon Panetta, que sent secretari de Defensa el va nomenar ajudant militar en cap, va assegurar que, quan va saber que havia acceptat el càrrec, va recomanar al general que es comprés una ampolla gegant de whisky escocès. La missió que encara, i no és un pensament únic de Panetta, ofereix la perspectiv­a i l’auguri d’una missió impossible. De moment Kelly ha dit als seus col·laboradors que ell no hi és per “educar” el president. Una de les circumstàn­cies que va condemnar Priebus va ser el seu intent –absurd– de convertir Trump en un president una mica més convencion­al.

El general no pretén canviar els seus hàbits televisius ni sotmetre’l a una cura de la seva addicció als tuits. La seva disciplina se centrarà a mirar de restablir la pau entre les faccions de l’ala oest, tancar l’esquerda de les filtracion­s –la seva primera setmana, en aquest sentit, ha estat un desastre–, imposar ordre en les decisions polítiques i “enfosquir” les investigac­ions sobre el Russiagate.

A efectes pràctics, sostenen diversos mitjans, això s’ha notat en el fet que Kelly ha participat en les converses del president i en el reforç del col·lega d’armes, H.R. McMaster, conseller de Seguretat Nacional, que ha rebut el suport per desmantell­ar el que quedava de l’equip de teòrics de la conspiraci­ó que va muntar el caigut Michael Flynn.

La influència de Kelly s’evidencia amb McMaster. En el punt de mira dels ultra nacionalis­tes, fins i tot es va dir que el president es plantejava enviar-lo com a cap a l’Afganistan per treure-se’l del mig, però divendres a la nit Trump va emetre un comunicat per tancar, ara per ara, les especulaci­ons: “El general McMaster i jo treballem molt bé junts. És un bon home i és pro-Israel. Agraeixo que continuï fent servei al país”.

Però al marge de l’indomable Trump, el gran dubte és si Kelly aconseguir­à domar la família o si el seu poder es veurà dinamitat així que la filla o el gendre se sentin contrariat­s pel convidat.

Davant la pressió ultra nacionalis­ta, Trump dona suport al conseller McMaster, protegit per Kelly Quan va saber que acceptava, el seu excap militar, Leon Panetta, li va recomanar que es comprés una ampolla de whisky

 ?? JOSHUA ROBERTS / REUTERS ?? El cap de gabinet de Trump, el general John Kelly, s’ha proposat de fer quadrar l’equip del president
JOSHUA ROBERTS / REUTERS El cap de gabinet de Trump, el general John Kelly, s’ha proposat de fer quadrar l’equip del president

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain