La Vanguardia (Català)

La nova Assemblea Constituen­t de Veneçuela destitueix la fiscal general

El Defensor del Poble substituir­à Ortega, que va denunciar frau en les eleccions

-

L’endemà de jurar el càrrec en una sala annexa a l’hemicicle (ocupat pels altres diputats i dominat per l’oposició), els 545 membres de l’Assemblea Nacional Constituen­t van adoptar, com a primera mesura, la destitució de la fiscal general de Veneçuela, Luisa Ortega. La substituir­à Tarek Saab, fins ara defensor del poble. L’oposició va qualificar la jugada de descarat afront a la democràcia.

Des que l’oposició va començar una sèrie de protestes l’abril passat, Ortega, que havia estat afí al chavisme, s’havia convertit en la veu més vehement contra la política del president Nicolás Maduro, a qui acusava de cometre abusos contra els drets humans.

Ortega va denunciar que l’Assemblea Constituen­t havia estat elegida de manera fraudulent­a diumenge passat i va obrir una investigac­ió, per la qual cosa els nous diputats van decidir treurese-la de sobre en la primera sessió que mantenien.

El Tribunal Suprem de Veneçuela va ordenar encausar Ortega per “comissió de faltes greus durant l’exercici de les seves funcions”, va anunciar per Twitter el Partit Socialista de Veneçuela. També se li ha prohibit abandonar el país.

La Constituen­t, que Maduro ha dotat de poders especials sobre altres institucio­ns de l’Estat (com la possibilit­at de dissoldre el Parlament), va aprovar per unanimitat ahir destituir Ortega, abans que “suspendre-la”, com havia decidit el plenari del Suprem.

La jornada havia començat amb la seu de la Fiscalia general envoltada per un contingent d’agents de la Guàrdia Nacional Bolivarian­a, que van ser els que es van encarregar d’impedir l’accés d’Ortega a la seu del Ministeri Públic. La van obligar a retirar-se de la seu sense donar-li una explicació. Va sortir amb una motociclet­a enmig del caos.

Tarek Saab, un aliat incondicio­nal del Govern, ha ascendit en la seva carrera com a pagament als seus serveis, perquè ha fet els ulls grossos des del seu càrrec de Defensor del Poble davant els abusos comesos per l’Executiu, denuncien des de l’oposició.

El nou cos legislatiu no té control sobre la Fiscalia, segons els seus crítics, i és per això que afirmen que la decisió d’apartar Ortega no és més que una mostra del gir de Maduro cap a una completa dictadura.

El president veneçolà havia acusat divendres el ministeri públic de ser còmplice de la “insurgènci­a armada” que, segons el seu discurs, ha viscut el país des que va començar l’onada de protestes contra el seu Govern, l’1 d’abril.

La segona decisió adoptada per la Cambra oficialist­a veneçolana va ser ampliar a dos anys el seu període de vigència, que inicialmen­t estava previst per un any.

Mentrestan­t, a São Paulo, els ministres d’Afers Exteriors de l’Argentina, el Brasil, el Paraguai i l’Uruguai decidien suspendre políticame­nt Veneçuela a Mercosur “per la ruptura de l’ordre democràtic”.

La suspensió s’ha aplicat a causa de l’actuació del Govern de Maduro i implica “una crida a un inici immediat d’un procés de transició política i de restauraci­ó de l’ordre democràtic”, afegia el comunicat dels països fundadors de Mercosur.

Veneçuela es va retirar del mercat comú sud-americà el desembre passat per raons comercials, però la invocació de la clàusula democràtic­a té per objectiu obtenir més repercussi­ó política, encara que no impliqui expulsar el país. Aquesta clàusula només s’havia utilitzat una vegada, el 2012, per sancionar el Paraguai per la destitució del president Fernando Lugo.

Mercosur suspèn Veneçuela “per la ruptura de l’ordre democràtic”, que la commina a restaurar

 ?? JUAN NEIRA / EFE ?? Agents de la Guàrdia Nacional Bolivarian­a impedeixen a Luisa Ortega, al mig, amb pantalons blancs, d’entrar a la seu de la Fiscalia
JUAN NEIRA / EFE Agents de la Guàrdia Nacional Bolivarian­a impedeixen a Luisa Ortega, al mig, amb pantalons blancs, d’entrar a la seu de la Fiscalia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain