La Vanguardia (Català)

La investidur­a de Rohani a l’Iran reuneix més de cent països

La UE marca presència en la rehabilita­ció internacio­nal de Teheran

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

El somni compartit per Washington, Riad i Tel Aviv de reinstaura­r un cordó sanitari al voltant de l’Iran va patir ahir un visible revés. Alts representa­nts de més de cent països van acompanyar a Teheran el moderat Hassan Rohani en la seva investidur­a com a president de la República Islàmica. Hi havia la cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, o els presidents de l’Iraq i l’Afganistan.

La rehabilita­ció de l’Iran a Occident, iniciada fa dos anys amb l’acord que restringia la seva capacitat nuclear, continua tenint un suport gairebé universal. No obstant això, el nou president dels Estats Units, Donald Trump, no desisteix en el seu afany d’esmenar-li la plana al seu antecessor, com va demostrar el mes passat quan va aprovar noves sancions contra Teheran pels seus assajos balístics i fins i tot pel llançament de satèl·lits.

Hassan Rohani va insistir ahir en la voluntat aperturist­a i constructi­va del seu futur govern –té dues setmanes per formar-lo–, però va garantir així mateix una resposta “unitària i contundent” per part de l’Iran als que pretenguin desmantell­ar amb procedimen­ts subreptici­s l’acord nuclear. Aquesta és la pedra de toc de l’actual poder iranià, fins al punt que el mateix Rohani va ser el seu principal negociador –quan encara no era president– abans de ser rellevat per Ali Larijani, actual president del Parlament.

Rohani, que fa tres mesos va obtenir un segon mandat amb el 60% dels vots –esquivant així una segona volta–, dijous passat va rebre el preceptiu reconeixem­ent formal –i televisat– del guia suprem de la revolució, Alí Khamenei. Com aquest últim, el president Rohani és també un clergue xiïta, en posicions de poder pràcticame­nt des de l’enderrocam­ent del xa.

Per a disgust dels Estats Units, les seves ensopegade­s successive­s a l’Afganistan, l’Iraq i Síria

Aperturist­a en política i neoliberal, Rohani ha estat revalidat per les urnes i pel guia suprem

han fet de l’Iran un país més influent que mai –també al Líban i el Iemen–. Tot i això, a casa es manté la pugna entre reformiste­s i conservado­rs, a més de tensions socials que no són alienes a les receptes neoliberal­s de Rohani. Aquestes no han destacat per l’alleujamen­t de l’atur i la redistribu­ció dels rèdits del petroli, mentre privatitza­ven l’educació i retallaven programes socials. Un impuls populista, com el que va representa­r al seu dia Ahmadineja­d, no és descartabl­e si la seva aposta per la liberalitz­ació i l’obertura a la inversió estrangera no es veu secundada.

La rara aliança del basar i dels joves mal pagats o aturats –soldada per Khomeini– no perd de vista Rohani, el preferit de les classes mitjanes. Com no ho fan els Guardians de la Revolució, amb grans interessos econòmics per preservar, alguns afavorits per les sancions. A Rohani l’avís li va arribar el mes passat a través del seu germà Ferejdun, detingut per corrupció i posat en llibertat després de pagar una fiança milionària.

Avui dia les declaracio­ns apòcrifes de l’emir de Qatar que l’Iran és “una potència estabilitz­adora” no semblen una barbaritat a orelles de Brussel·les, ni de París, seu de la petroliera Total.

 ?? ABEDIN TAHERKENAR­EH / EFE ?? Diversos diputats fotografie­n la cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, al Parlament
ABEDIN TAHERKENAR­EH / EFE Diversos diputats fotografie­n la cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, al Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain