La Vanguardia (Català)

El PSC intensific­a les reunions amb els seus càrrecs per rebutjar l’1-O

La cúpula socialista assegura que cap electe del partit “se saltarà la llei”

- BARCELONA Redacció

La intenció d’alguns alcaldes i càrrecs socialiste­s de facilitar el referèndum a les seves localitats va encendre el senyal d’alarma entre la cúpula del PSC. La reacció per part del PSOE va ser contundent i el secretari general, Pedro Sánchez, no va dubtar a admetre que hi hauria sancions.

El PSC de Miquel Iceta també fa temps que dedica part del seu esforç a coordinar el rebuig dels seus càrrecs a l’1-O. Així ho va revelar ahir el secretari d’organitzac­ió dels socialiste­s catalans, Salvador Illa, que va garantir que no col·laboraran en “res que sigui il·legal o unilateral”.

En una entrevista a Efe, Illa va admetre que al llarg de la segona quinzena d’aquest juliol el dirigents del partit ja s’han reunit amb deu federacion­s territoria­ls i que a començamen­ts de setembre preveuen fer-ho amb sis més.

La cúpula hi ha estat present. Des del primer secretari, Miquel Iceta, fins a la portaveu parlamentà­ria del PSC, Eva Granados, el secretari d’acció política, Antoni Balmón o el mateix Illa.

Segons va afirmar el secretari d’organitzac­ió, amb les trobades es pretén donar-los suport i deixar clar que no han de participar “en cap acte il·legal”. En aquest sentit, Illa està convençut que “el conjunt dels càrrecs electes del PSC, i en particular els alcaldes, no se saltaran la llei”. Tan gran és el convencime­nt que assegura que, per tant, no hi haurà sancions, tal com va apuntar el PSOE.

Malgrat tot, els socialiste­s recorden que en la declaració de Barcelona pactada entre el PSC i el PSOE al juliol s’acusa el PP d’estar en “l’origen del problema” i que s’aposta per una reforma federal de la Constituci­ó.

No obstant això, en algunes grans ciutats catalanes el PSC dona suport al govern del Consistori. Una d’elles és Barcelona. Illa està convençut que Ada Colau no col·laborarà amb la consulta. També Jaume Colboni, segon tinent d’alcalde, que va assegurar a la Ser que no preveu “cap tipus de decisió que no tingui l’empara legal”.

A parer seu, hi haurà mobilitzac­ions, fins i tot l’1 d’octubre, però “hi ha un problema que és polític i no judicial, i que s’ha de resoldre” a partir del dia 2 d’octubre. “Que ningú pensi que com que no hi haurà referèndum aquest problema està arreglat”, sinó que fins i tot “pot agreujar-se”, va avisar Collboni.

 ?? MANÉ ESPINOSA / ARXIU ?? El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ja s’ha trobat amb deu federacion­s territoria­ls
MANÉ ESPINOSA / ARXIU El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ja s’ha trobat amb deu federacion­s territoria­ls

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain