La Vanguardia (Català)

La deriva veneçolana

-

DES que el chavisme veneçolà ha anat exacerbant l’exercici extrem de l’hegemonia política, amb els seus consegüent­s rivets autoritari­s, el règim s’ha vist qüestionat dins i fora cada dia més, fins al punt d’haver-se convertit en un Estat gairebé aïllat. Aquesta deriva de tons clarament dictatoria­ls s’ha acusat des del 2015, quan el Govern de Nicolás Maduro va perdre les eleccions legislativ­es i l’oposició reunida al voltant de la Taula de la Unitat Democràtic­a (MUD) va exigir la convocatòr­ia d’un referèndum revocatori, d’acord amb la Constituci­ó del 1999 d’inspiració chavista, o bé la celebració d’unes eleccions presidenci­als.

Maduro va escollir l’arriscat camí de convocar eleccions per a una nova Assemblea Constituen­t, l’objectiu de la qual és treure de l’hemicicle l’oposició i redactar una Carta Magna nova que consolidi el règim i les ambicions personals de Maduro, inclosos els programes per collar l’oposició a l’Assemblea Nacional. Per descomptat, la iniciativa va ser contestada al Parlament i als carrers, amb més d’un centenar de morts, i el règim va mostrar els primers signes de divisió interna. Però Maduro es va mostrar inflexible i diumenge passat va celebrar les eleccions amb la prevista victòria de la seva opció, incloent una tupinada de més d’un milió de vots i amb una participac­ió sorprenent­ment baixa que el règim nega. Divendres, els nous diputats van jurar els seus càrrecs i l’edifici del legislatiu acull de moment dues assemblees, fins que les forces armades decideixin actuar per retirar els “no constituen­ts”, que han decidit resistir el màxim possible.

Amb el domini dels poders executiu, judicial, militar i electoral que col·lapsa qualsevol avenç democràtic de l’oposició, el chavisme veneçolà té el camí expedit. Amb la nova Constituci­ó, a més, disposarà d’armes legals que alguns li discuteixe­n, com la fins ahir fiscal general –destituïda per la nova Assemblea Constituen­t–, per actuar contra “la dreta traïdora” i fer front a les “agressions imperialis­tes”, segons van jurar els nou elegits –alguns, per cert, amb menys d’un miler de vots–.

Però Maduro no ho tindrà tan fàcil, llevat que la seva deriva el porti definitiva­ment a convertir-se en un epígon de la dictadura castrista –ara que el règim cubà es troba sota mínims– i a la qual sembla abocat. Perquè davant no té només l’oposició de la MUD i una part del chavisme que tem la desnatural­ització de la Constituci­ó bolivarian­a del 1999, sinó una majoria de governs del seu entorn, que no reconeixen les eleccions de diumenge, i potències que, com els Estats Units i Europa, exigeixen a Caracas que no abandoni els principis democràtic­s. O com el Vaticà, que ha actuat recentment com a mediador entre el chavisme i l’oposició, i que critica durament el “foment de la tensió” per part del règim i lamenta que “hipotequi el futur”.

Un futur que, de moment, és ben incert. Les perspectiv­es d’un arranjamen­t negociat són inexistent­s després dels fracassos de l’Església i de les iniciative­s d’alguns expresiden­ts, com Rodríguez Zapatero. Però si Maduro persisteix en la seva actitud d’esborrar l’oposició, anirà perdent efectius en les seves pròpies files i l’obligarà a radicalitz­ar-se, la qual cosa accentuarà les desercions en el seu camp. Per la seva banda, l’oposició ha de resistir unida provant de rebutjar qualsevol provocació a la violència, cosa que fins ara ha aconseguit. Encara que no li serà fàcil, caure-hi significar­ia un desastre per a Veneçuela i per a la seva pròpia supervivèn­cia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain