La Vanguardia (Català)

Cinc lletres i la felicitat

- Sergi Pàmies

Patir pels fills forma part del contracte que establim amb la nostra descendènc­ia en el moment de néixer (ells, no nosaltres). Hi ha excepcions, és cert: pares despreocup­ats que no solament no pateixen mai sinó que mantenen amb els fills una relació semblant a la que es pot tenir amb una tortuga o un agapornis. Per compensar la indolència afectiva d’aquesta mena de pares, d’altres patim per damunt de les nostres possibilit­ats. Mentre els fills són petits, vivim en el millor dels mons: podem rabejar-nos en l’obsessió del control, instal·lar càmeres i micròfons al voltant del bressol, establir contraseny­es amb cangurs o parents prèviament examinats per cobrir els pocs moments en què no podem vigilar-los i crear el clima de terror preventiu que alimenten les ments que no deixen de preveure catàstrofe­s.

Però els fills tenen el mal costum de créixer i, com és lògic, necessiten enfrontar-se al món. Resultat: els hem de cedir espais d’independèn­cia seguint la doctrina de pau per territoris i establir nous codis de control que, a mesura que creixen, culminen amb traspàs total de competènci­es. És, amb diferència, el pitjor moment de la paternitat: quan se sobreentén que ells ja estan preparats per anar pel món i nosaltres sabem que no és així. Si no som patològica­ment inquisidor­s, hauríem de fer una, dues i tres passes enrere i permetre’ls practicar la responsabi­litat al marge de la nostra capacitat per continuar patint. Arribats a aquesta fase, els pares patim per vici i ens recreem en una tortura que podríem estalviar-nos però que hem convertit en addicció.

I aquí apareix, oh gràcies, la tecnologia. Just quan el fill preadolesc­ent, adolescent, postadoles­cent o precàriame­nt jove comença a volar pel seu compte, a fugir cap a campaments que els mateixos pares han fomentat (i finançat), a inscriure’s a llunyanes acadèmies d’idiomes, just quan decideix que és prou gran per participar en camps de treball, oenagés o qualsevol altra causa noble, aleshores el telèfon es converteix en l’últim cordó umbilical que els connecta a l’anacrònica i patidora placenta dels pares. És un moment delicat en què aprenem a no asfixiar-lo i, amb cara de xai a punt de ser sacrificat, li implorem que, sisplau, ens enviï algun missatge de tant en tant i no ens castigui gaire amb el recurs cruel del “no tenia bateria”. Convé negociar-ho amb molta mà esquerra i potser només aconseguei­xes saber que està connectat, aquesta mena de fe de vida telefònica (pels que tenen WhatsApp, els que no en tenim hem de resignar-nos a les prestacion­s de l’SMS). Però, en aquestes setmanes de distàncies necessàrie­s i desitjades, molts pares vivim amb l’ai al cor i esperem, com el millor moment del dia, l’instant en què ens vibra el telèfon i apareix, oh grandiosa concentrac­ió d’afecte i d’informació, el missatge que amb cinc pletòrique­s lletres ens diu: “Tot bé”.

Ens recreem en una tortura que podríem estalviar-nos però que ja hem convertit en addicció

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain