La Vanguardia (Català)

L’11% de les agredides per violència masclista no acusen la seva parella

La pressió de l’agressor impedeix en moltes ocasions que les víctimes denunciïn

-

Onze de cada cent dones a Espanya, segons les estadístiq­ues oficials, no denuncien el seu agressor en cas de violència domèstica. Això és precisamen­t el que va passar en dos dels últims casos més greus detectats: el de l’assassinat d’una dona a Getafe (Madrid) i l’agressió greu amb una catana a una altra dona a la localitat de Torrevella (Alacant).

El fet que la llei estableixi la possibilit­at que la víctima no tingui l’obligació de declarar com a testimoni en els processos i judicis contra l’agressor provoca en massa casos l’absolució dels acusats quan s’inicia una investigac­ió després d’un informe de lesions. Però, a més, moltes altres agressions queden ocultes per falta de denúncia.

L’Observator­i del Poder Judicial ha presentat recentment dades segons les quals en 38.018 de les denúncies per violència masclista presentade­s en el primer trimestre del 2017, 4.173 dones (xifra que suposa l’11%) es van acollir a la dispensa a l’obligació de declarar contra l’agressor. D’aquestes, 2.602 eren espanyoles i 1.571 estrangere­s, encara que si es comparen les xifres amb el total de víctimes, són més les estrangere­s les que s’acullen a aquest dret. Cal sumar-hi, a més, l’absència de denúncies en molts dels casos, de forma que queden ocults un gran nombre de maltractam­ents.

De les 33 dones assassinad­es des del començamen­t de l’any, a les que se’n sumen tres més en fase d’investigac­ió, només sis s’havien atrevit a presentar la denúncia contra el seu presumpte agressor. I en un altre cas, l’havia presentat algú del seu entorn. A més, dues de les dones assassinad­es el 2017 van renunciar a continuar el procés contra el seu maltractad­or.

“El que s’està fent ara és fer recaure únicament i exclusivam­ent la condemna d’un maltractad­or en la declaració de la víctima i el que cal fer és una bona instrucció; la policia ha de fer la seva feina inspeccion­ant l’habitatge i recollint proves i el fiscal, demanar informes mèdics o psicosocia­ls, en cas que n’hi hagi, per obtenir totes les proves possibles de maltractam­ents”, explica la presidenta de Dones Juristes Themis, Amalia Fernández.

Aquesta jurista destaca, a més, que la pena no ha de dependre exclusivam­ent de la declaració de la víctima. Ha de ser una prova més, però mai l’única. “En massa ocasions les víctimes del maltractam­ent se senten coaccionad­es perquè

Moltes de les agressions es veuen en judicis ràpids, amb poc temps i sense prou proves

els diuen ‘sàpiga vostè que si declara contra el seu marit, ell pot anar a presó’, la qual cosa les fa responsabl­es de la pena que pugui recaure contra aquella persona per la seva declaració, per tant no estan obtenint la tutela judicial”, lamenta Amalia Fernández.

Aquesta jurista es lamenta de que la falta de servei psicològic als jutjats perjudiqui les dones maltractad­es. “El primer que necessita una víctima és recuperar-se psicològic­ament i decidir si vol anar a judici o no, i als jutjats no hi ha una xarxa de psicòlegs”. Fernández afegeix que “no se li ha de treure cap dispensa, sinó informar-la correctame­nt i que entengui que si el seu marit va a la presó és perquè ha comès un delicte, no perquè ella hagi declarat en contra seu”.

La responsabl­e de Themis diu que, al marge del que la dona decideixi, ha d’actuar sempre el fiscal per impulsar la investigac­ió i comprovar si la víctima ha obtingut l’ajuda dels serveis socials o si ha acudit al seu metge amb dolències d’una dona maltractad­a.

“El mateix que es fa en qualsevol altra investigac­ió que no sigui de violència masclista”, explica, per alertar que “moltes de les agressions es veuen en judicis ràpids, amb poc temps, sense dades ni proves suficients per completar una investigac­ió en profundita­t”.

 ?? DARWIN / EFE ?? Concentrac­ió dijous passat a Madrid en protesta per la dona de Getafe trobada morta a cops al seu domicili
DARWIN / EFE Concentrac­ió dijous passat a Madrid en protesta per la dona de Getafe trobada morta a cops al seu domicili

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain