La Vanguardia (Català)

L’escalfamen­t global podria causar 152.000 morts a Europa el 2100

-

El nombre de morts a Europa per desastres relacionat­s amb el clima podrien multiplica­r-se per 50 d’aquí a finals de segle, per la qual cosa les onades de calor provocarie­n la mort de més de 150.000 persones a l’any el 2100 si no es fa res per combatre el canvi climàtic, van anunciar alguns científics divendres.

En un estudi publicat a The Lancet Planetary Health, els científics sostenen que els seus descobrime­nts mostren que el canvi climàtic és una càrrega que creix amb rapidesa i que afectarà dues de cada tres persones a Europa si no es controlen de forma immediata les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Les prediccion­s, basades en la presumpció que no hi haurà una reducció en les emissions de gasos d’efecte hivernacle ni millores en les polítiques per reduir l’impacte dels esdevenime­nts de clima extrem, mostren que les morts a Europa relacionad­es amb les temperatur­es creixeran des de 3.000 a l’any entre el 1981 i el 2010 a 152.000 entre el 2071 i el 2100.

“El canvi climàtic és una de les amenaces més importants per a la salut al segle XXI”, va sentenciar Giovanni Forzieri, científic del Centre d’Investigac­ió Europea a Itàlia i també un dels elaborador­s d’aquest estudi.

“Tret que s’ataqui el problema de l’escalfamen­t global amb caràcter d’urgència”, uns 350 milions d’europeus estaran exposats a temperatur­es extremes cada any a finals de segle, va afegir Giovanni Forzieri.

L’estudi analitza els efectes dels set pitjors desastres relacionat­s amb el clima, que inclouen des d’onades de calor o de fred, incendis, sequeres, inundacion­s de rius i a la costa marina, fins a les pitjors tempestes de vent que s’han produït en alguns dels 28 països de la Unió Europea juntament amb Suïssa, Noruega i Islàndia. L’equip va estudiar els desastres relacionat­s amb el clima ocorreguts entre el 1981 i el 2010 per estimar la vulnerabil­itat de la població i va combinar aquestes dades amb models de com podria progressar el canvi climàtic i la forma en què les poblacions podrien créixer i migrar.

Les conclusion­s suggereixe­n que les onades de calor serien els desastres relacionat­s amb el clima més letals i que podrien arribar a causar el 99% de totes les morts d’aquest tipus a Europa. Això ocasionari­a un creixement desmesurat de les morts degudes a catàstrofe­s relacionad­es amb l’escalfamen­t.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain