La Vanguardia (Català)

Segon intent per evitar la vaga a l’aeroport del Prat

La direcció i els empleats d’Eulen avancen la reunió a instàncies d’Aena i continuara­n negociant aquest matí

- SARA SANS

Segon intent per evitar que el caos s’instal·li a l’aeroport. La direcció i el comitè de vaga d’Eulen, l’empresa encarregad­a de la seguretat, han avançat a avui la reunió prevista per a dimarts. Les dues parts s’asseuran aquest matí per negociar la millora salarial dels treballado­rs, la qual cosa evitaria la vaga indefinida convocada a partir del dilluns 14. Tot i això, la reunió, convocada a instàncies d’Aena, no evitarà les quatre aturades d’una hora (a les 5.30, les 10.30, les 16.30 i les 18.30 de la tarda) previstes per a avui.

L’anunci d’aquesta nova reunió, que es farà al mateix aeroport, a les oficines d’Aena, arriba després de la llarga negociació de divendres. Després de gairebé nou hores de trobada, que van començar a l’aeroport i van acabar a la Conselleri­a de Treball, amb la Generalita­t com a mediadora, no es va arribar a cap acord per desbloquej­ar el conflicte laboral. Tant és així, que el comitè de vaga va decidir mantenir les aturades parcials de quatre hores per a avui i demà; per al divendres 11 i el diumenge 13 d’agost i després una vaga indefinida, de manera que es repetirien a l’aeroport les cues multitudin­àries de passatgers de fins a dues hores que es van registrar divendres.

El nou intent per arribar a un acord ha estat rebut amb certa cautela pels treballado­rs d’Eulen. L’assessor del comitè de vaga, Juan Carlos Giménez, va assegurar ahir que les posicions encara estan molt allunyades, “i estic convençut que és un rentat d’imatge d’Aena per no arribar a acords i després culpar el comitè de vaga”, manté. Segons Giménez, els representa­nts dels treballado­rs, que cobren menys de 1.000 euros mensuals, exigeixen un complement de 350 euros en cada paga (un increment del 30%), com reben els vigilants d’altres infraestru­ctures, que a més no tenen la càrrega de treball de l’aeroport del Prat. En canvi, l’oferta de l’empresa no arriba a un augment de 30 euros mensuals.

De fet, l’increment de sou que reivindiqu­en els empleats ha estat qualificat d’“inadmissib­le” i “desproporc­ionat” per Eulen. “L’exigència d’un increment superior al 31% va impedir ahir tancar un acord”, assegura la direcció de l’empresa en un comunicat en el qual reconeix que “es va assolir un ampli consens en les reivindica­cions de caràcter social i aspectes organitzat­ius sol·licitats pel comitè de vaga”, fins al punt que “es va vorejar l’acord”. L’assessor del comitè de vaga, però, manté que tampoc no és cert que, més enllà de l’increment del sou, hi hagi un acord amb la resta d’exigències dels empleats com, per exemple, en el reforç de personal per atendre les puntes de feina.

I, encara que al principi les parts es van citar per a dimarts per reprendre les negociacio­ns, Aena ha forçat la trobada avui. El gestor aeroportua­ri exigeix “que no es prolongui innecessàr­iament en el temps el procés de negociació per evitar nous perjudicis als passatgers”, especialme­nt si hi ha acord en la major part dels temes i “només queda l’aspecte salarial com a únic escull pendent” per arribar a un acord.

L’empresa considera “inadmissib­le” un augment de sou de 350 euros i ofereix una pujada de 30 euros

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? La fluïdesa durant la jornada d’ahir va contrastar amb les llargues cues que es van formar el dia anterior a l’aeroport de Barcelona
ANA JIMÉNEZ La fluïdesa durant la jornada d’ahir va contrastar amb les llargues cues que es van formar el dia anterior a l’aeroport de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain