La Vanguardia (Català)

Un foc forestal calcina més de 250 hectàrees al Bages

El foc, que es va originar en una carretera a prop d’Artés, va obligar a desallotja­r unes 100 persones i ahir tenia la comarca amb l’ai al cor

-

Quan la capital catalana es disposava a desactivar l’operació per l’onada de calor, Artés, a la comarca barcelonin­a del Bages, assolia ahir els 38,8 graus. Aquestes altíssimes temperatur­es es van aliar amb el fort vent a la zona, amb ratxes de més de 40 quilòmetre­s per hora, per avivar un incendi forestal que va obligar a desallotja­r una casa de colònies amb uns 50 menors i almenys deu masies, a més del poc poblat nucli de Sant Joan d’Oló; en total, un centenar de persones, la majoria de les quals van ser traslladad­es a dos pavellons esportius de localitats de la zona.

Al tancament d’aquesta edició, els bombers confiaven a controlar el foc, que també va provocar talls temporals a les carreteres C-25 i B-431. Els bombers de la Generalita­t van actuar en un perímetre de 300 hectàrees, de les quals més de 250 s’han cremat. El 70% de la zona afectada és massa forestal i la resta, terres de cultiu i pistes forestals, on la lluita contra les flames no va ser tan complicada com a l’altre front, el que més preocupa i que va avançar en una zona abrupta i de barrancs. El foc, que va provocar una enorme columna de fum visible a diversos quilòmetre­s de distància, va travessar el barranc del riu Sec i va arribar a la serra de Torcó.

El senyal d’alarma va saltar a les 14.40 hores, quan una trucada al 112 va alertar d’un incendi al costat de la carretera B-431, en un paratge conegut com les Planes, d’Artés. El Consistori d’aquesta localitat va demanar ajuda als voluntaris a través de Twitter i amb certa polèmica per part de qui consideren que hi ha altres canals oficials. Una piulada municipal va demanar que els qui volguessin donar un cop de mà (“hi ha moltíssime­s tasques per fer”), anessin a l’Ajuntament. Mentrestan­t, els bombers van demanar prudència i que ningú no s’acostés a la zona de l’incendi. Tres municipis més (Calders, Avinyó i Santa Maria d’Oló) van activar els seus plans d’emergència.

En el dispositiu hi van participar 71 dotacions terrestres i 21 mitjans aeris, així com desenes d’integrants de les Agrupacion­s de Defensa Forestal amb l’ajuda de tractors i maquinària agrícola pesada. El Ministeri d’Agricultur­a també va enviar dos hidroavion­s i un aparell de coordinaci­ó aèria. No va ser aquest l’únic incendi del dia, però sí el més greu. Un altre foc forestal, que tanmateix va poder ser ràpidament controlat, va calcinar unes 15 hectàrees a Tàrrega.

 ?? ACN ?? Un dels aparells que van sobrevolar la zona de l’incendi
ACN Un dels aparells que van sobrevolar la zona de l’incendi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain