La Vanguardia (Català)

Letícia es vesteix amb un mantó de Manila

La Reina estrena a Palma un vestit de seda brodada

- MARIÁNGEL ALCÁZAR Palma

La reina Letícia tot ho mira pel forat d’un ral i, en aquesta ocasió, a més, se li pot atribuir la idea de confeccion­ar un vestit amb un mantó de Manila o, almenys, amb el teixit de seda brodat que s’utilitza en aquestes peces. No és una idea original però sí la seva posada en escena durant la recepció que els Reis van oferir divendres a la nit al palau de l’Almudaina. La Reina es va posar flamenca i, alhora, va lluir moderna i fashion estrenant un vestit original de seda natural color crema brodat amb flors vermelles, roses, blanques i malves sortit del taller de costura del dissenyado­r Juan Duyos.

La seda brodada, originària de la Xina, va arribar a Espanya al segle XVIII a bord dels vaixells que partien de Manila (Filipines) on se’ls afegien els serrells que els transforma­ven en mantons. La peça es va fer popular als vestits típics i també com a complement tant a Espanya com a Amèrica i amb els anys va passar a ser d’ús comú tant els més senzills com els més elaborats, primer brodats a mà després a màquina. Molts pintors com Sorolla, Zuloaga i Romero de Torres van vestir les seves manoles i xules amb aquesta peça i fins i tot una de les sarsueles més famoses, La verbena de la Paloma, inclou una cançó amb la famosa estrofa “¿Dónde vas con mantón de Manila?”. A Espanya hi ha encara diverses fàbriques que confeccion­en aquest teixit brodat tant per ser utilitzat amb serrells com a mantó com per confeccion­ar vestits o jaquetes o altres peces de vestir, fins i tot masculines.

El model que va portar la Reina és obra del dissenyado­r Juan Duyos, un habitual de les passarel·les i un dels noms més reconeguts de la moda espanyola que amb aquest vestit ha afegit el seu nom al d’altres firmes habituals en el vestuari de la Reina com Felipe Varela, Carolina Herrera, Nina Ricci, Hugo Boss i també marques low cost com Mango o Zara. L’any passat, a la recepció de l’Almudaina, la Reina també va lluir un vestit estampat, disseny de Juan Vidal. La reina Sofia és molt aficionada als estampats

Juan Duyos firma l’últim model i suma el seu nom al d’altres dissenyado­rs habituals

a l’armari reial

i cada estiu porta conjunts de brusa i pantalons amples pijames florits sortits del taller de Margarita Nuez, que també va firmar el vestit d’inspiració campestre que la mare del Rei va portar divendres.

No és la primera vegada que Letícia escull teixit de mantó de Manila per a un dels seus models, ja que a la tardor del 2004, poc després del seu casament, va estrenar una faldilla negra de seda amb flors brodades en blanc, disseny de Lorenzo Caprile, en un sopar de gala a Nova York. La va tornar a lluir el 2006 en una recepció al palau d’El Pardo que es va oferir al president de Portugal Aníbal Cavaco Silva, que va tenir lloc just el mateix dia en què es va saber que estava embarassad­a de la seva segona filla i va repetir model el 2007, en el sopar de gala ofert al palau reial a la presidenta de les Filipines, Gloria Macapagal.

 ?? TWITTER CASA REIAL ?? El Rei saluda els ciutadans que l’esperaven divendres a la sortida del palau de l’Almudaina
TWITTER CASA REIAL El Rei saluda els ciutadans que l’esperaven divendres a la sortida del palau de l’Almudaina
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain