La Vanguardia (Català)

Google presentarà ben aviat la seva versió de Snapchat

Stamp oferirà continguts editorials per a dispositiu­s mòbils

-

El març de l’any passat, just abans que Snapchat sortís a borsa, Google va posar sobre la taula una oferta de 30.000 milions de dòlars (uns 25.500 milions d’euros) per adquirir la companyia, segons la informació que va revelar BusinessIn­sider dijous passat. La proposta milionària no va ser acceptada (de la mateixa manera que abans, el 2013, Evan Spiegel, conseller delegat de Snapchat, també va rebutjar la que va fer Facebook per 3.000 milions), així que Google ha decidit fer la seva pròpia versió de l’aplicació.

Es diu Stamp, que és la paraula resultant d’unir stories(històries) i tecnologia AMP (accelerate­d mobile pages) –en conjunt, stampés segell en anglès–, i la seva funció és la de presentar la informació de diversos mitjans de comunicaci­ó en un disseny similar a una revista mòbil. Un servei per al qual Google ha estat treballant amb importants editors d’Estats Units i que resulta “molt semblant al servei Discover de Snapchat”, segons ha revelat The Wall Street Journal.

Com de semblant és el producte de Google al de Snapchat? Doncs el del cercador “permetrà que editors i mitjans de comunicaci­ó puguin crear continguts per a telèfons mòbils que uneixen text, fotografie­s i vídeo en diapositiv­es a l’estil de la xarxa social Snapchat”, segons el rotatiu novaiorquè­s.

No és un producte en estat embrionari, més aviat al contrari. Stamp podria presentar-se la setmana vinent, segons el diari, que afegeix que el projecte seria una evolució d’AMP, una tecnologia que utilitza codi obert per millorar l’experiènci­a web en dispositiu­s mòbils i fer que la càrrega dels continguts facilitats pels mitjans de comunicaci­ó sigui gairebé instantàni­a en telèfons i tauletes.

“L’èxit del projecte AMP de codi obert es deu a la col·laboració constant amb les editorials que implica treballar aviat en les pròximes caracterís­tiques”, ha explicat Google en un comunicat. “No tenim res a anunciar en aquest moment, però esperem compartir-ho ben aviat”.

Mitjans de comunicaci­ó com Vox Media, Mic, Time, The Washington Post i CNN ja estan negociant amb Google per participar en aquest projecte, segons informava The Wall Street Journal, que no especifica detalls sobre les condicions, que inclourien el repartimen­t d’ingressos per publicitat.

“Des del principi d’AMP, que Google va llançar el 2015, hem estat col·laborant constantme­nt amb editors i estem treballant en moltes funcions noves”, va comentar una portaveu de la companyia, sense donar més detalls. Stamp el distingeix el fet que estaria integrat al motor de cerca de Google, la qual cosa permetria incorporar una gran audiència a les històries dels editors.

Fonts properes al projecte van desgranar que les versions d’articles de Stamp apareixeri­en en els resultats de Google o en altres dels seus productes, però també en les mateixes pàgines dels editors, la qual cosa suposa una diferència respecte a Snapchat.

Snap Inc., l’empresa matriu de Snapchat, pretén demostrar amb aquest servei que la seva aplicació per compartir fotos i vídeos ofereix una cosa única als usuaris. Encara que Snap ha inventat diverses maneres noves de comunicar-se a través dels telèfons mòbils, Facebook ha estat copiant constantme­nt els seus productes més populars com el llançament d’una secció anomenada Stories, en la qual permet explicar històries efímeres, precisamen­t la funció central de l’aplicació de missatgeri­a.

Per mitjà de Stamp, els editors podrien publicar les seves històries en diapositiv­es que es puguin fer lliscar amb text, fotografie­s i vídeo com les que ofereix l’aplicació de missatgeri­a Snapchat a la seva secció Discover.

El motor de cerca se suma així a la competició oberta entre les grans tecnològiq­ues en la seva intenció de liderar la publicació de notícies en telèfons intel·ligents, en què ja operen Facebook mitjançant Instant Articles de Facebook i Apple amb el seu Apple News, circumscri­t de moment als Estats Units.

Mitjans com Vox Media, ‘Time’, ‘The Washington Post’ o la CNN ja negocien per participar-hi

 ?? LEON NEAL / AP PHOTO ?? Google busca entrar en la difusió de continguts de mitjans i negocia amb editors nord-americans
LEON NEAL / AP PHOTO Google busca entrar en la difusió de continguts de mitjans i negocia amb editors nord-americans

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain