La Vanguardia (Català)

Mil anys d’història

El monestir de Sant Joan de les Abadesses celebra l’aniversari de la seva extinció

- JOSEP PLAYÀ MASET

El monestir de Sant Joan de les Abadesses va ser el primer cenobi femení dels comtats catalans però el 26 de gener del 1017 una butlla del papa Benet VIII el va dissoldre. Enguany se’n compleixen mil anys i amb aquest motiu la junta del monestir i el Servei d’Arxius de la Federació Catalana de Monges Benedictin­es han programat diversos actes i activitats commemorat­ives.

El proper acte serà el 31 d’agost (20 h) a l’església del monestir amb l’audició Sponsa Christi, que recrea a través del gest i la música les cerimònies de vestició i professió de les monges benedictin­es de Catalunya en el moment d’entrar a la comunitat, tal com manaven les regles de Sant Benet. L’audició serà interpreta­da pel cor femení Auditexaud­i i el cor masculí Schola Gregoriana de Catalunya.

El 13 de juny passat la parròquia de Sant Joan de les Abadesses va convidar les tres comunitats de monges benedictin­es de Catalunya (Sant Pere de les Puel·les de Barcelona, Sant Daniel de Girona i Sant Benet de Montserrat) a celebrar una diada de germanor.

Per al dissabte 7 d’octubre s’ha organitzat una jornada d’estudi i divulgació sota el títol Sant Joan de les Abadesses, mil anys d’absència. Els especialis­tes convidats no tan sols analitzara­n com era i com es vivia en aquesta comunitat sinó les causes que van portar a la seva extinció. La butlla papal acusava l’abadessa de greus desordres morals però la clausura va suposar la creació del nou bisbat de Besalú, que assumia el ric patrimoni del monestir, de manera que al darrere s’hi intueixen els interessos territoria­ls del comte de Besalú. Les comunicaci­ons que s’hi presentin donaran peu a una monografia que editarà Publicacio­ns de l’Abadia de Montserrat el 2018. També està previst reeditar la Petita història d’Emma de Barcelona (Editorial Mediterràn­ia) i fer una exposició de fotos de Manolo Ladillo sobre la restauraci­ó de volums notarials del segle XV.

Una exposició temporal sobre les cinc abadesses del primitiu monestir de Sant Joan, un cicle de conferènci­es i la renovació de les guies i dels fullets de la visita són altres iniciative­s previstes. Actualment el monestir de Sant Joan de les Abadesses ja rep més de 25.000 visites anuals.

El 31 d’agost es farà l’audició ‘Sponsa Christi’, que recrea la cerimònia de vestició i professió de les monges

 ?? ARXIU ?? Les benedictin­es de St. Pere de les Puel·les, St. Daniel de Girona i St. Benet de Montserrat reunides a St. Joan de les Abadesses
ARXIU Les benedictin­es de St. Pere de les Puel·les, St. Daniel de Girona i St. Benet de Montserrat reunides a St. Joan de les Abadesses

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain