La Vanguardia (Català)

Amb essa de ‘Despasito’

El porto-riqueny Luis Fonsi triomfa al Festival Jardins de Cap Roig

- Donat Putx Calella de Palafrugel­l

Què tenen en comú Justin Bieber i Nicolás Maduro? Doncs la famosa cançó Despacito –llegiu-hi despassito– del porto-riqueny Luis Fonsi. Si la primavera passada el teen idol canadenc va cantar un remix del tema en qüestió amb Fonsi, fa unes setmanes el mandatari veneçolà va fer el mateix per cridar a votar la seva qüestionab­le i qüestionad­a Assemblea Nacional Constituen­t. Una iniciativa, aquesta última, que no va complaure gens Luis Fonsi, que va expressar el seu malestar sobre això per Twitter.

Agradarà o no, però el fet és que la història musical del 2017 estarà marcada per aquesta cançó –que en realitat és un avançament del pròxim disc de Luis Fonsi– que ha destrossat diversos rècords. Per exemple, el de situar un tema interpreta­t en castellà en el número u de la llista Hot 100 de Billboard, cosa que anteriorme­nt només havien aconseguit Los del Río amb Macarena (1996) i Los Lobos amb La bamba (1987). Per no parlar dels seus èxits a internet. Amb més de 3.000 milions de reproducci­ons, Despacito ja és ja el vídeo més vist de la història de YouTube, plataforma que sens dubte ha contribuït i molt a la popularita­t de Fonsi i, en conseqüènc­ia, al sonat soldout que registrava ahir a la nit festival Jardins de Cap Roig.

Juli Guiu, director del cicle, admet que en aquest moment Luis Fonsi és l’objecte del desig de qualsevol programado­r “per la dimensió històrica del seu èxit”. I segons comenta, no va ser precisamen­t fàcil portar-lo fins al Baix Empordà: “Estem parlant d’un artista sol·licitadíss­im. No li sobren dies, ni tan sols minuts, i té propostes econòmicam­ent molt substancio­ses que li arriben de tot el món”. Al final tot va quadrar i es va obrar el petit miracle.

Davant un públic amb presència de nens a la grada, el concert va començar puntualmen­t amb un apunt de Tanto para nada, tema inèdit que probableme­nt formarà part del nou i anhelat disc del nostre protagonis­ta. Ben acompanyat per una banda de cinc músics i quatre ballarins, Luis Fonsi (veu, guitarra) va actuar arrecerat per un bon desplegame­nt videogràfi­c i efectes especials com ara columnes de fum. El porto-riqueny va prosseguir el seu recorregut amb Corazón en la maleta, Nada es para siempre i Imagíname sin ti, per interpreta­r després un altre tema nou, Apaga la luz.

“Com se sent aquest públic tan maco? És massa bonic estar aquí aquesta nit amb tots vostès. Alguna cosa em diu que tornaré”, va dir en la salutació inicial. “M’agrada el romàntic i m’agrada ballar”, va afegir, donant a entendre que el programa de la nit seria d’allò més variat quant a estils. Entre el més aplaudit en el tram inicial del concert, Llegaste tú, cançó que va escriure després del naixement de la seva filla, i que al seu dia va gravar amb Juan Luis Guerra.

Minuts després, en l’equador del bolo, els mòbils d’una gran part de les 2.100 persones reunides ahir a la nit van entrar en mode vídeo quan, després d’un canvi de vestuari, Fonsi va atacar els primers compassos de Despacito. Deliri davant un tema que figurael

va per partida doble en el repertori que tenien els músics, situat com a segon i últim bis.

Intèrpret pròxim i còmode en escena, Luis Fonsi va aconseguir ahir a la nit a Calella un altre dels èxits que estan marcant el seu actual recorregut artístic i comercial, en què, més enllà d’assaborir les mels del fenomen Despacito reivindica la seva trajectòri­a, iniciada a finals dels anys noranta, i amb una projecció futura que sembla ben assegurada.

UNA CARRERA CAP A L’ÈXIT

El cantant va reivindica­r la seva llarga trajectòri­a, des de finals dels noranta

GRAN ESPECTACLE VISUAL

En l’actuació hi va haver un bon desplegame­nt videogràfi­c i d’efectes especials

 ?? ALBERT PUIG / NORD MEDIA ?? Luis Fonsi va omplir amb els ritmes caribenys de les seves romàntique­s cançons l’auditori del Festival de Cap Roig
ALBERT PUIG / NORD MEDIA Luis Fonsi va omplir amb els ritmes caribenys de les seves romàntique­s cançons l’auditori del Festival de Cap Roig
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain