La Vanguardia (Català)

El dolent del cinema

La Filmoteca de Catalunya organitza un cicle pel centenari de Robert Mitchum

- Barcelona

Avui fa 100 anys que va néixer Robert Mitchum a Connecticu­t. Un home que patiria una vida tempestuos­a, reflectida també a les pantalles. Es va quedar orfe als dos anys i a partir d’aquell trauma emergeix com un veritable tipus dur. Se’l recorda pels seus papers en personatge­s cínics i rebels, però també va interpreta­r homes de guerra i tipus turmentats. Mitchum va rodar més de 120 pel·lícules i telesèries, tot i així no va guanyar l’Oscar, obtenint una sola nominació per También somos seres humanos (1945).

La Filmoteca de Catalunya inicia avui un cicle de projeccion­s –del 6 al 29 d’agost– dedicat a aquest carismàtic actor. Ha triat cinc títols com a testimoni d’una filmografi­a immensa, en una selecció que l’allunya del seu propi clixé. El cicle comença amb un títol obligat: La nit del caçador. Es tracta de l’única incursió magistral de Charles Laughton darrere de la càmera. Al film, Mitchum interpeta un dels malvats més ambigus i aterridors que ha donat el cinema. També es podrà gaudir de Mitchum en la comèdia L’herba és més verda,de l’especialis­ta del gènere, Stanley Donen i en dos westerns no gaire convencion­als: Riu sense retorn, d’Otto Preminger,

amb l’explosiva Marilyn Monroe, i Dead Man, de Jim Jarmusch, l’última gran aparició de Robert Mitchum a la pantalla. El cicle el tancarà La filla de Ryan , de David Lean, pel·lícula en la qual podrem veure l’actor en una de les seves interpreta­cions més completes. L’actor nord-americà, que es va acomiadar un 1 de juliol del 1997 , va aconseguir delectar el seu públic durant més de 50 anys amb la seva mirada taciturna, aquella que tant el caracterit­zava.

 ??  ?? LA NIT DEL CAÇADOR Filmoteca de Catalunya. 19 h.
LA NIT DEL CAÇADOR Filmoteca de Catalunya. 19 h.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain