La Vanguardia (Català)

Any I després del xec

El futbol entra en una altra dimensió: el PSG sotmet el Barça a còpia de milions i provoca un debat moral

- JOAN JOSEP PALLÀS Barcelona

La conversa següent és real. Un aficionat del Barça li envia un missatge a un vell amic donostiarr­a, seguidor de la Reial Societat:

–Ens roben Neymar, així que nosaltres us robem l’Iñigo (el central) –diu el primer–.

–Correcte. Futbol global. A tota velocitat cap al penya-segat. Quina merda –contesta el segon–.

–El futbol està canviant –afirma el culer, amb veu resignada–.

–Per a un club que cuida el planter com la Reial tot és cada vegada més difícil. Per qualsevol mitjania pagaran 40 milions quan a la Reial li costa 15 anys generar un jugador. En fi –es lamenta el basc–.

El seguidor del Barça s’adona que sintonitza amb el discurs del seu amic, i això és nou, perquè el club blaugrana sempre ha estat un gran. Què ha passat? Doncs que el PSG ha sotmès el Barça com si fos un modest. Li ha pres un crac, l’ha banyat en or i s’ha rigut d’ell a les xarxes socials. Alguna cosa està canviant.

Els qui l’any passat es duien les mans al cap quan coneixien el traspàs de Pogba per més de 100 milions d’euros ara no saben què fer amb elles. El més lògic seria dirigir-les cap al nas i pressionar-les com si fossin una pinça de penjar roba. 222 milions d’euros per un futbolista: on anirem a parar?

Existeix –i creix– un discurs moralista sobre això. Raonable. Però no tant en boca dels qui ara protesten més. Són entitats com el mateix Barça, desconcert­at per la jugada. Alineades per història i mètode tradiciona­l amb el Reial Madrid, el Bayern de Munic, el Juventus, el Manchester United... Són la vella guàrdia del futbol europeu, que veu amenaçat el seu estatus per un nou model financer que engrandeix fins a límits insospitat­s la capacitat de creixement de clubs fins ara secundaris. Parlem del PSG, però també hi ha el Manchester City i una col·lecció d’equips deformats de sobte com cossos de culturiste­s inflats per capital americà, rus, xinès i, sobretot, procedent de països rics en petroli i gas de l’Orient Mitjà, en especial qatarians i saudites.

És aquí on surt a la superfície aquesta contradicc­ió. Els diners exòtics –el qatarià, per exemple– havien estat benvinguts, fins ara, també pel Barça, per mitjà de contractes de patrocini, així que renegar-ne ara perquè insuflen milions a l’engròs a l’enemic no resulta tan convincent com hauria. Desprendre’s d’aliances amb el mal no resulta tan fàcil. I deixa danys col·laterals. Revenges.

A més, el que per a uns és indecent, per a d’altres és moralment acceptat amb tota naturalita­t. Aturem-nos a París, la ciutat escollida per Nasser al-Khelaifi, amo del PSG, president de Bein Sports (Al-Jazira) i una les cent fortunes del món, per muntar la seva joguina futbolísti­ca. La capital francesa, principal seu de la indústria dels productes de luxe (la dada té rellevànci­a), fa temps que xucla diners qatarians. Hotels de cinc estrelles, edificis emblemàtic­s als Camps Elisis..., per no parlar dels rumors que van i venen sobre la possibilit­at que l’Ajuntament accedeixi a vendre’ls fins i tot l’estadi del Parc dels Prínceps. Aquesta setmana, curiosamen­t el mateix dia en què es feia efectiu mitjançant un xec l’abonament de la clàusula de rescissió de Neymar, el president de la República Francesa, Emmanuel Macron, i Alanar Khelaifi conversave­n amigableme­nt davant els mitjans. L’aliança geopolític­a entre els dos països, tan llunyans en tot, ja fa temps que dura.

Està bé que Javier Tebas, falangista en la seva joventut, ataqui per immoral el fitxatge de Neymar. De fet, no li falta raó quan denuncia que suposa una competènci­a deslleial perquè una cosa són els diners que genera la indústria del futbol i una altra de molt diferent que alguns estats (poc democràtic­s) siguin, a través de suposats patrocinis, la font principal d’ingressos d’alguns clubs, però la seva rebequeria té la musculatur­a d’un nadó. Fins i tot la UEFA, que amenaça de sancionar els clubs que se saltin el fair play financer, ho té difícil, ja que l’enginyeria econòmica permet mil i una sortides i perquè darrere del PSG hi ha, ara mateix, l’establishm­ent francès. Castigar el Màlaga és fàcil. Castigar al PSG, doncs no tant.

El futbol ha canviat. Jugadors com Neymar són marques, arrossegue­n seguicis que viuen d’ell com paràsits (els protagonis­tes de la sèrie Entourage semblen escolanets al costat dels toiss), deixen frivolitat­s a les xarxes socials, disposen d’exèrcits d’advocats amb l’aspecte de Don Draper i se’n van amb qui més paga (no hi ha problema) malgrat que diuen que segueixen el consell de Déu (va home, va!).

Tot està en venda. Des del jugador del planter de la Reial fins al crac del Barça. Al futbol sempre hi han manat els rics. El que passa és que ara en venen uns altres.

 ?? PHILIPPE WOJAZER / AFP ?? L’amo del PSG, Nasser al-Khelaifi, xerrant amb el president francès, Emmanuel Macron, aquesta setmana
PHILIPPE WOJAZER / AFP L’amo del PSG, Nasser al-Khelaifi, xerrant amb el president francès, Emmanuel Macron, aquesta setmana
 ?? PHILIPPE LOPEZ / AFP ?? Els toiss, ahir del Barça, avui del PSG
PHILIPPE LOPEZ / AFP Els toiss, ahir del Barça, avui del PSG
 ?? CHRISTOPHE PETIT TESSON / EFE ?? Més diners i el dorsal 10, els desitjos de Ney
CHRISTOPHE PETIT TESSON / EFE Més diners i el dorsal 10, els desitjos de Ney
 ?? QUIQUE GARCÍA / EFE ?? Agents de Neymar portant el xec
QUIQUE GARCÍA / EFE Agents de Neymar portant el xec

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain