La Vanguardia (Català)

Balears i Madrid, les autonomies que més estalvien amb l’Euribor del juliol

- MADRID Efe

Les famílies de les Balears amb hipoteques a interès variable que hagin de revisar la seva quota aquests dies estalviara­n gairebé 90 euros anuals amb el nou mínim històric que va assolir l’Euribor al juliol, en negatiu en el 0,149%, mentre que per a madrilenys i bascos la retallada s’acostarà als 80 euros l’any. L’Euribor a dotze mesos, l’indicador més utilitzat per al càlcul de les hipoteques a Espanya, va tancar el mes passat en el -0,149% i ja acumula divuit mesos consecutiu­s de taxes negatives, la qual cosa provocarà que, en termes generals, les quotes d’aquests crèdits es vegin reduïdes en uns 58 euros anuals de mitjana.

Malgrat aquest registre mensual negatiu, els clients no rebran diners pel seu préstec, ja que els bancs sumen a l’Euribor del mes de referència un diferencia­l, és a dir, un percentatg­e addicional, per calcular els pagaments. Si a la taxa mitjana de juliol (-0,149%) se li suma un punt percentual, l’interès final serà realment del 0,851%, de la mateixa manera que, si a l’Euribor de fa un any (-0,056%) se li afegeix aquest mateix increment, assoliria el 0,944%.

A Espanya, el diferencia­l més baix a què s’ha venut de manera general una hipoteca ha estat de 0,17 punts percentual­s, per la qual cosa l’Euribor a un any hauria d’enfonsar-se una mica més perquè, una vegada aplicat el diferencia­l, els interessos fossin negatius. Malgrat això, la rebaixa dels préstecs hipotecari­s depèn de l’import del crèdit que s’hagi sol·licitat, que varia depenent de la comunitat autònoma espanyola en la qual es compri l’habitatge.

Segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadístic­a (INE) del juliol del 2016, l’import mitjà d’una hipoteca per a la compra d’habitatge a Espanya era de 115.540 euros, amb la qual cosa, aplicat l’últim Euribor més el diferencia­l d’un punt percentual, la quota d’un préstec a 25 anys assolia els 432,52 euros. En aquell moment, la taxa mitjana de l’Euribor era del -0,056%, davant del -0,149% del juliol del 2017, i l’interès aplicat un cop sumat el diferencia­l era del 0,944%, davant del 0,851% actual.

Aquesta diferència ajudarà a reduir la hipoteca mitjana a Espanya en uns 4,83 euros al mes, gairebé 58 euros anuals. Si les dades s’analitzen per comunitats autònomes, l’import mitjà de les hipoteques oscil·la dels 178.625 euros a les Balears, el més elevat, als 70.078 euros d’Extremadur­a, el més baix. A Madrid, l’estalvi anual serà de 83,37 euros, al País Basc, de 76,85 euros i, a Catalunya, de 62,89.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain